Супербелканто в Софийската опера

Трите Норми в Софийската опера

Супербелканто в Софийската опера | StandartNews.com

Шедьовърът на Белини "Норма" отново влиза в афиша на Софийската опера - 33 години след първата у нас постановка, подписана от режисьора Николай Николов и големия художник Иван Кирков. Концертно изпълнение и още един опит за поставяне на фестивала "Опера в парка" са всичките съприкосновения на трупата на академик Пламен Карталов с творбата. Сега в режисьорския стол е седнал аржентинецът Уго де Ана, който прави също сценографията и костюмите. Той се доказа като визионер със стилните и модерни постановки на "Аида" и "Самсон и Далила" в Софийската опера. Сега от екипа издават, че публиката отново може да очаква мащабни и впечатляващи декори.

"Различното днес е, че имате шанса да чуете уникалните ни млади певци. Имаме три страхотни Норми. Твърде скромни обаче, което много ме учудва. Казвам им, че публиката иска лъвове и тигри, които да се борят на сцената като гладиатори. В контраст с Вагнер, и Белини се присъединява в короната на 125-годишнината на нашия театър, която празнуваме", каза академик Карталов.

Примите Радостина Николаева, Цветана Бандаловска и Габриела Георгиева ще пеят ролята на висшата жрица Норма. Партията наистина е голямо стъпало за всяка кариера. Дори самият Белини е вярвал, че творбата му е оцеляла през годините след премиерата си през 1831-а, когато не е била добре приета само защото Норма е толкова безбожно трудна за изпълнение. Джудит Паста, Мария Малибран, Джулия Гризи са пели в присъствието на Белини, който умира на 33. След тях идва ред на Лили Леман, Роза Понселе и Мария Калас. "Няма сопрано в света, което да не мечтае за Норма. Духът на Белини преминава през всички велики прими. Последната голяма, от които е Мария Карала, е най-добрата", сподели Цветана Бандаловска. Това е трети досег на Радостина Николаева с "Норма". Тя пее през 2010-а в "Театър Иродио" под атинския Акропол и през 2013 г. в люлката на белкантото Болоня.

Самият Вагнер е бил сред големите почитатели на Белини. Той дирижира "Норма" в Магдебург през 1835 г. и в Рига през 1837 г. И дори пише допълнителна ария за Оровезо и хорова част, които се използват много рядко в постановките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай