Старозагорската опера на педал и през август

Старозагорската опера на педал и през август | StandartNews.com

След успеха на спектакъла на „Лучия ди Ламермур" от Доницети на Моцартовите празници в Правец Старозагорската държавна опера продължава своята творческа програма и през отпускарския август. Тази вечер трупата ще гостува в куррота Хисаря с концерта Кино-Класик Soundtacks. Премиерата бе през юли на Летните музикални вечери в Стара Загора и бе приветствана горещо от близо 1000 почитатели на филмовата музика, изпълнили античната сцена на форума Авгута Траяна.

„Концертът е вдъхновен от най-ярките филмови ленти, в които класически музикални произведения са заложени като драматургия, а не като фон. Това са едни от знаковите класически произведения в музиката, вплетени органично във фабулата на филмите на някои от най-известните режисьори, казва режисьорът на концерта Славчо Николов. За успеха на спектакъла спомага и оригиналната кино-форма – докато зрителите слушат произведенията, гледат и откъсите от култови филми като „Взвод", „Апокалипсис сега", „Мулен Руж", „Изкуплението Шоушенк", „За къде пътувате", „Широко затворени очи", „Кръстникът 3", „Речта на краля", „Усещане за жена" и др. Диригент на оркестъра на оперта е младият австрийски възпитаник Димитър Косев.

Финалът на летните изяви на старозагорския оперен театър е на 27 август във Велико Търново. На летният оперен фестивал "Сцена на вековете" на хълма Царевец Старозагорската и Бургаската опера ще представят култовата „Кармен" от Жорж Бизе. Режисьор е Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, хореографията е на Силвия Томова. В ролята на огнената Кармен гражданите и гостите на старопрестолни град ще видят Даниела Дякова. Сопраното Веселина Василева изпълнява ролята на Микаел, в ролята Дон Хосе ще се превъплъти тенорът Костадин Андреев, а Валери Турманов ще бъде Ескамилио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай