Смях, песни и танци с „На гости на старите българи” на 22 септември в Пловдив

Смях, песни и танци с „На гости на старите българи” на 22 септември в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. За Деня на Независимостта на България дворовете на къща Хиндлиян и Балабановата къща отново ще оживеят с весел музикален спектакъл. Пловдивската опера кани малки и големи „На гости на старите българи" – една патриархална история с много смях, песни и танци по мотиви от мюзикъла „Българи от старо време". На 22 септември (понеделник) от 11 и 16 часа пловдивчани ще могат да надникнат в домовете на Хаджи Генчо и дядо Либен, да се забавляват със съседските свади, да попеят с момите в народни носии и да се хванат на сватбарско хоро с изпълнители от ансамбъл „Тракия".

Действието се развива в дворовете на две от най-популярните възрожденски къщи в Стария Пловдив, а публиката следва героите на Любен Каравелов по каменните стълби и през комшулука. За зрителите умишлено не са определени седящи места – всички се потапят в битовата атмосфера, настанени на пейки, на стълби, на бордюри и парапети, или просто прави край пеещи девойки и весели сватбари.

„На гости на старите българи" е кратък етнографски спектакъл, който забавлява цялото семейство с децата. Премиерата пред пловдивска публика бе на друг Национален празник – 6 септември, а поради големия интерес Пловдивска опера ще го повтори в неработния празничен ден. Билети могат да се закупят предварително от касата на Концертна зала по 6 лева или непосредствено преди спектакъла на място в къща Хиндлиян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай