С един ТИР декори идва Имперският руски балет на турне в България

С един ТИР декори идва Имперският руски балет на турне в България | StandartNews.com

Само с един ТИР с уникалните си меки декори пристига през юни на турне у нас Имперският руски балет, създаден преди 21 години от Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда, който и до днес е главен негов художествен ръководител. Ударната група с 50-те най-добри танцьори ще представи в София на 12 юни три едноактови постановки –„Шехерезада", „Шопениана" и „Половецки танц". Столичната публика вече гледа емблематичното „Лебедово езеро" през февруари, припомни Анжелина Георгиева, мениджър на музикално-продуцентска компания „Жокер медиа", организатор на турнето.

Във Велико Търново, Пловдив, СОК „Камчия" и във Варна ще бъде показана класическата постановка, която трае поне два часа и половина- три с антракти. Декорите на Имперския руски балет ще бъдат специално адаптирани за открито –в летните театри, където ще се играе „Лебедово езеро". Солисти в постановката са Лина Шевельова от Молдова и Нариман Бекжанов. В трупата на балета в момента има испанци, италианци, скандинавци, една латиноамериканка, посочи Анжелина Георгиева. Тя припомни, че 53-годишният екстонец Таранда, който ръководи балета, е в петицата на най-добрите танцьори в света. По негов сценарий са уникалните „Кармен Сюита" и „Болеро", които нямат равни досега, както и представянето на Русия в олимпиадата в Сочи. Той обича да експериментира и за това е поканил 40 души смесен хор на БНР да участва в „Половецки танц" в София.

Много искат да видят морето, каза за имперските руски балетисти шефката на „Жокер медиа". Те ще нощуват в елитните хотели на СОК „Камчия", където имат представление на 15 юни, а и където има подходящи зали да репетират, което те правят всеки Божи ден. На 16 юни са в Летния театър във Варна.Билетите са от 20 до 60 лева, като учащи и пенсионери ползват 50 на сто намаление, но закупувайки билети само на определени каси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай