Правят шедьовъра на оперната класика „Отело“ за две седмици

Правят шедьовъра на оперната класика „Отело“ за две седмици | StandartNews.com

Това е неуважение и към авторите, и към публиката, смята диригентът Георги Димитров

Стара Загора. Принудени сме да подготвим един шедовър на оперната класика - „Отело" от Верди, само за две седмици, оплака се дни преди премиерата на сцената на Старозагорската опера постановъчният екип.

Диригент-постановчик е маестро Георги Димитров, последният мохикан на талантливото поколение родни диригенти според музикалната критика. Режисьор е Петко Бонев, директор на старозагорската трупа, която специално за тази постановка е подсилена с именити гости като тенорът Емил Иванов и баритонът Иван Консулов, и двамата със запомнящи се роли и на световните сцени.

„Навремето подготвяхме „Отело" за 2-3 месеца, а сега правим ширпотреба по китайски за две седмици. Това е неуважение и към авторите и към публиката", посочи с тъга по добрите времена за българската опера маестро Димитров. Според шефа на Старозагорската опера Петко Бонев причината за това препускане в постановъчния период е постоянното надбягване за билети. „Ако готвим постановката 2 месеца, трупата ще остане без заплати", призна оперният шеф. Диригентът, режисьорът и двамата солисти – Емил Иванов и Иван Консулов, бяха категорични, че ако искаме да правим истинско оперно изкуство, приходите от оперните спектакли не трябва да се издигат във фетгиш.

„Аз съм на 70 години, 45 години съм в музикалния живот на България, не си спомням по-голям срив, по-лошо състояние. Да не ви говоря за моите колеги – оркестранти, солисти, които тормозя по цял ден, а те получават по-малко от една чистачка", изплака маестро Димитров. Той и неговите колеги не спестиха упреците си и към информационно-чалгдажийската среда у нас според тях. „Снощи научихме, че Боно си е изъклчил крака докато карал колело, но никой не разбра, че същата вечер един български бас – Огнян Анастасов, пя в прочутата Ла Скала", посочи с убийствена ирония маестрото.

Независимо от минорния тон на постановчиците, премиерата на „Отело" ще бъде в понеделник. С този спектакъл на Старозагорската опера се открива 45-то издание на традиционния фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите. Той ще продължи до 5 декември и в него ще участват Софийската държавна опера и всички оперни трупи в страната – Пловдив, Варна, Русе, Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай