Паметник на червеноармейци откриват на 9 май край Казанлък

Паметникът преди е мемориалния комплекс сега

Паметник на червеноармейци откриват на 9 май край Казанлък | StandartNews.com

Мемориалният комплекс е изграден с дарения на фирми и спомоществователи и със съдействието на посолството на Русия у нас

Мемориален комплекс на седмина загинали воини от Червената армия ще бъде открит край казанлъшкото село Копринка за 70-годишнината от победата във Втората световна война и Деня на Европа. Инициативата е дело на създадената за изграждането на паметника фондация, която носи името на един от червеноармейците, оставили костите си в България – ст. л-т д-р Надежда Розенфелд. Заедно с нея в Копринка са погребани и л-т Евгений Корабов и редниците Евгений Ерошевич, Алим Дюп, Алексей Мловский, Тимофей Самокаев и Оганес Петиниян. Някои от тях са починали от раните си в лазарета, който е бил изграден в старото училище на селото, и е бил ръководен от д-р Розенфелд. Самата тя и лейтенант Корабов загиват при нещастен случай – автомобилна катастрофа. Историята им са запазва като имена в оскъдна папка в кметството и в няколко разказа и снимки, архивирани внимателно в местното читалище „Пробуда" и в албумите на училището.

В десетилетията след падането на СССР и демократичните промени у нас гробовете на Надежда Розенфелд и погребаните до нея още шестима червеноармейци са занемарени и изоставени. Изчезват металните червени пирамиди с петолъчки, върху които са написани имената на погребаните. Сред тях има руснаци, украинци, арменец, мюсюлманин – всички били са граждани на Съветския съюз през 1944, когато смъртта ги е застигнала завинаги в България.

Новопостроеният мемориален комплекс е съчетан с поставения преди 50 г. и единствено оцелял във времето паметник на Надежда Розенфелд, който има любопитна история. Двуметровият монумент е бил изработен в Челябинск от скулптора Виктор Бокарев. На откриването му през 1969 г. присъстват сестрата на Надежда - Ана Юриева и нейният син Карл Петрович, които инициират доставянето на паметника. Огромно съдействие оказва тогавашният кмет на селото Паун Русев, който се налага да издирва паметника из цяла България, тъй като се загубил при доставката му от СССР на гарата в Русе. Въпреки преклонната си възраст - над 90 години, Паун Русев ще бъде гост на откриването на новия мемориал.

Мемориалът е построен с дарения на фирми и спомоществователи от цяла България и със съдействието на посолството на Русия у нас и ще бъде открит официално на 9 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай