Операта ще суингира на „Джаз форум 2015“

Операта ще суингира на „Джаз форум 2015“ | StandartNews.com

Специални гости на традиционния джаз-фестивал в Града на липите ще бъдат световно-известен саксофонист, оперна прима ще пее джаз, а джазова певица – оперни арии, открехват завесата за част от изненадите организаторите

„Където Операта суингира" - това ще бъде мотото на традиционния Международен фестивал „Джаз форум Стара Загора", който ще се проведе от 11 до 13 юни сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна".

Тематичният фокус на четвъртото издание форума е любопитен и на пръв поглед парадоксален според любителите на джаза. Как взаимодействат джаз и опера, как строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, има ли граница между жанровете и как те взаимно си влияят – ще демонстрират участниците в трите фестивални дни. „От четири години насам поставяме началото на джазовото лято в България, защото фестивалът ни е първият голям форум за тази музика през годината. Фестивалната ни програма за всяко издание е обединена около ярък тематичен център. За нас е от особена важност да представяме проекти, които са концептуално издържани и с участието на безкомпромисни музиканти от България и чужбина", аргументира избора артистичният директор Венцислав Благоев.

И тази година джаз-форумът ще посрещне музиканти от четирите краища на света в амбицията си да е сред водещите джазови събития не само в България, но и на международно равнище. Специален гост на ще бъде един саксофонист, отдавна превърнал се в джаз-икона и с огромен принос за развитието на жанра, оперна прима ще пее джаз, а джазова звезда ще пее оперни арии, открехват завесата за част от изненадите организаторите.

Община Стара Загора и фондация „Джазтет" със специалната подкрепа на фондация „Америка за България" и американската компания „КонтурГлобал" са обичайно заподозрените меценати на очаквания празник на джаза в Града на липите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай