На „Вълшебства в операта" канят старозагорските деца

На „Вълшебства в операта" канят старозагорските деца | StandartNews.com

„Вълшебства в Операта" – така са наречени серията детски утра, посветени на най-малките приятели на музиката. Първото от тях е в мизансценна зала на Старозагорската държавна опера идната събота. В ролята на Феята на Музиката ще се превъплоти Ваня Иванова.

„Добре дошли са всички деца без възрастови ограничения и техните родители, които също могат да участват активно в тематичните игри и музикални забавления", покани ги аниматорката. Във всяко отделно издание ще бъде представен по един музикален инструмент. Първата среща с децата е посветена на пианото. Ще го представи един виртуозите на клавира - маестро Младен Станев, хормайстор на Старозагорската опера.

В съботното матине същия ден специално Гза ученици от Ямбол и Кърдажали оперната трупа ще играе спектакъла на един от оперните шедьоври - „Травиата" от Джузепе Верди. Гостуващите гимазисти ще беседвата с постановъчния екип и ще разгледат операта, историческия музей и други културни обекти в Стара Загора.

Мартенският афиш на операта включва и един мюзикъл за деца - „Думите на мама", съвместна продукция на оперната трупа и Националната училище за музика и сценични изкуства „Христина Морфова" в Стара Загора. Музиката е на Жул Леви, а текстът на Сабина Тянкова. Тази творба, създадена от деца за деца, е част от проекта „Децата в света на оперетата", създаден и реализиран първоначално в Софийска опера преди няколко години с финансовата подкрепа на Столична община.

Намигване към по-големите приятели на операта е пък концертът „Музика от Холивуд" с гост-диригент Ронен Нисан и солисти Елена Баръмова и Деси Стефанова. Програмата на този истински музикален пир включва класически мелодии, използвани във филмови продукции като „Валкюрити" на Вагнер от филма „Апокалипсис сега", „Космическа одисея" на Рихард Щраус, композиции от Доницети от „Петият елемент", фрагменти от Шостакович и др. Ще звучат и познати мелодии от филмите „Кръстникът", „Зорба гъркът", „Списъкът на Шиндлер", „Закуска в Тифани", „Междузвездни войни", „Извънземното", „Розовата пантера" и др. на композиторите Енио Мориконе, Нино Рота, Хенри Мансини и Джон Уилямс и др.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай