Класика огласи Пирин

Класика огласи Пирин | StandartNews.com

Фестивалът за класическа музика и оперно изкуство „Банско Опера Фест" стартира в четвъртък вечерта в курорта за шеста поредна година. Събитието ще продължи до събота и се провежда под открито небе на централния площад „Никола Вапцаров". Кметът Георги Икономов откри музикалната проява.

„Не е случайно, че този фестивал се реализира в Банско. Той затвърди своето място в нашата лятна културна програма и създаде своите последователи, които в края на август са тук. Общината ще продължи да подкрепя събитието и занапред", увери градоначалникът.

За първа година проявата е три дни, като във всяка от вечерите ще бъдат представени различни жанрове в класическото изкуство – балет, опера и оперета. Първата вечер бе отредена на балета. Световноизвестната постановка „Дон Кихот" бе представена от Държавна опера – Русе в изпълнение на солисти и кордебалет /б.а.-ансамбъл от танцьори и танцьорки/. Авторът на музиката е Лудвиг Минкус, а адаптацията е на Силвия Томова.

Тази вечер програмата ще продължи с популярната опера на Жорж Бизе "Кармен" на операта във Варна. Финалът на фестивала отново ще е за Държавна опера – Русе с оперетата „Царицата на чардаша" от Имре Калман. Над 250 класически музиканти и балетисти ще се качат на сцената в курортния град в дните на фестивала. Събитието се организира със съдействието на „Монте мюзик". Входът за всички зрители е свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай