Китайци аплодират Вагнер в Софийската опера

Китайци аплодират Вагнер в Софийската опера | StandartNews.com

Истински връх в края на оперния сезон е третият Вагнеров фестивал, посветен на шедьовъра в класиката "Пръстенът на нибелунга". Поклонници от цял свят идват, за да аплодират трупата на академик Пламен Карталов в бисерите от тетралогията - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Вагнерианци от 11 държави проследиха второто у нас и на Балканите представяне на четирите представления миналото лято. Сега се очакват 500 гости от различни краища на света - Англия, Австрия, Германия, САЩ, Тайван, Япония и Китай.
Професор Ото Босеруб, който работи в Лондон, идва с двама колеги, които са впечатлени от неговия разказ за това, което е видял в Софийската опера и балет. От Германия и Австрия за четирите спектакъла пристигат 155 вагнерианци. Българските и чуждестранните критици, както и вагнерианци - у нас и в чужбина, дадоха високи оценки за реализацията на "Пръстенът на нибелунга".

Провокиран от тях, в София ще гледа и професор Франциско Ченк от Тайван. Десет французи, почитатели на немския композитор, ще се приземят на софийското летище два часа преди началото на "Рейнско злато" довечера - първата от вече знаменитите постановки на Карталов. От Ню Йорк и от Сан Франциско вече са пристигнали четирима вагнерианци, които изявиха желание да гледат репетициите на "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете". Журналистът Крейк Нобълс от нюйоркското издание "Вагнеров лист" акостира на "Раковски" и "Врабча".
От Финландия, също преди старта на тетралогията, идват 50 привърженици на българския "Пръстенът на нибелунга". Между тях е Питър Хагблом, който си купи билети още през 2014-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай