Кармен и Гершуин в Операта

Звездите на балета в Софийската опера

Кармен и Гершуин в Операта | StandartNews.com

Балетът на Софийската опера излиза на 28 и 29 март с тежката кавалерия - сюитата "Кармен" на Шчедрин по великата музика на Бизе и "Рапсодия в синьо" на Гершуин.

В първата постановка зрителите ще видят пет дебюта - на Марта Петкова, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Дойчин Дочев и Венера Христова.

Както е известно, Родион Шчедрин създава сюитата за жена си, великата руска балерина Мая Плисецкая. Хореограф и режисьор е Алберто Алонсо. Мая го вижда зад кулисите в Болшой театър по време на гастрол на кубинските звезди. Пита го директно: "Искате ли да направите "Кармен" за мен?" Той възкликва: "Как прочетохте мислите ми? Това е моята мечта!". Премиерата е в Болшой през април на 1967-а. Самата Мая споделя, че за нея това е ролята на живота й - още повече, че тя влага в Кармен политическо послание. Героинята е символ на свободната личност, повела фатална битка с тогавашната власт. Шчедрин създава оркестрацията след отказа на Шостакович и Хачатурян. Преди повече от 40 години националната трупа на Куба гостува в София - в ролята на Кармен е великата Алисия Алонсо.

Риолина Топалова е хореографът режисьор на "Рапсодия в синьо". В пълна хармония със символиката и посланията на неостаряващата творба са декорът и визията на мултимедията - чуден син фон на небесни изображения, ефирен полет през нежни видения и бледа, голяма луна, която става свидетел на изпълнен с любов танц на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай