Хосе Карерас слиза от сцената

Хосе Карерас слиза от сцената | StandartNews.com

Великият тенор избра София, за да се сбогува с публиката

Великият Хосе Карерас избра България, за да се сбогува със сцената. Българските почитатели на единия от култовите трима тенори са сред малкото щастливци в света, които ще го чуят на живо за последен път. Това ще се случи на 3 декември в зала номер едно на НДК. В прощалното си излизане маестрото ще изпълни най-великите песни и арии от своя репертоар. С него ще бъде верният му диригент и племенник Давид Хименес, познат на родните меломани от предишни изяви на Карерас у нас и от сътрудничеството му със Софийската филхармония. Името на сопраното в мъжката компания все още се пази в тайна, но със сигурност ще е от световна величина, разкриват организаторите от "Жокер медия" и Moko solution. Билетите на цени от 80 до 200 лева вече са в мрежата на Eventim, а от 11 май - и на касите на НДК.

Легендарният каталунец изрично е пожелал точно в София да приключи със сценичната си кариера. Той има специална връзка със страната ни и истински приятели тук, между които е и самият Христо Стоичков. Модерният ляв пристига от който и да е край на света, за да уважи тукашните събития с Карерас. Оперният ас преди време гостува на софийския бутик на "Шопар", поканен от семействата Тепеликиян и Шарлопови. Световната компания винаги подкрепя фондацията на Хосе за борба с левкемията.
След като приключи със сцената, маестрото, който догодина навършва 70, ще се отдаде на благотворителните си каузи срещу рака. Той е почетен член на две европейски асоциации - за медицина и за хематология, почетен патрон е и на Европейското общество за онкология, носител е на златен медал за подкрепа на трансплантации. В Барселона Карерас строи голям център за изследване на левкемия.

Хосе е на 43, когато при рутинен преглед разбира, че е болен от рак на кръвта. Дават му едва 10 процента шансове за живот. Той прекарва 11 месеца в болница, където се подлага на операция и химиотерапия. Оцелява и успява да се върне към пеенето. Всъщност първата изява на тримата велики тенори - Карерас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго, е благотворителна.

Приходите са за прясно основаната фондация на Карерас. Тримата пяха за последно заедно през 2004-та. Павароти почина от рак на панкреаса през 2007-а. Доминго преживя опериран от рак на дебелото черво в началото на 2010-а.

През 2006-та Хосе Карерас тайно се ожени край Женевското езеро за австрийската стюардеса Юта Йегер, с която има 20-годишна връзка. От предишни бракове тенорът има две деца, а тя - три.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай