Фолклорна буря в НДК

Ансамблите "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" се събират на една сцена на 11 май

Фолклорна буря в НДК | StandartNews.com

Tрите най-големи фолклорни състава у нас - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" - се събират на една сцена за грандиозен спектакъл. Фолклорната буря "Нощ на ансамблите" на 11 май в зала 1 на НДК ще постави началото на 19-ото издание на салона на изкуствата.

Традиционният многожанров фестивал, който ще продължи до края на юни, предлага над 50 събития. Опера, балет, камерни, джаз и симфонични концерти, кино, театър и изложби ще изкушават познавачите, а артистите са от над 15 държави.

Сред най-силните акценти в програмата е шедьовърът "Набуко" (17 май) на Старозагорската опера, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Русенци пък ще се представят с новото си представление "Хофманови разкази", чиято премиера беше през март на Мартенски музикални дни - копродукция с Македонската опера и балет. В ролята на Хофман е Калуди Калудов.

Васил Петров също е от големите звезди в афиша. Неотдавна той пусна новия си албум Over and over след дълго мълчание, а сега ще пее произведения на Гершуин и Елингтън.

Горещите испанци от Chambao ще дадат началото на лятото на 6 юни. Със смесица от фламенко, чил, джаз, етно и електронна музика песните на испанците са като извора на живота. Първите 300 билета са с отстъпка от 20 до 70 лева.

Един от 5-те най-добри изпълнители на живо в света според на списание Rolling Stones, американката Тори Еймъс, ще свири на 20 юни в зала 1. Нежната представителка на алтернативния рок идва за първи път у нас. С помощта на своето пиано тя деликатно забърква любимия си жанр с класически и фолклор мелодии.

Специална детска програма, включваща работилници, игри и балета "Котаракът в чизми", ще радва най-малките.

Тази година Салонът работи със "Софийски музикални седмици". Двата фестивала са част от календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и подкрепят кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай