Депутати от ГЕРБ искат цялостен одит на Старозагорската държавна опера

Депутати от ГЕРБ искат цялостен одит на Старозагорската държавна опера | StandartNews.com

Стара Загора. Депатутите от ГЕРБ сме силно притеснени от финансовото състояние на Старозагорската държавна опера и настояваме за цялостен одит на кулурния институт. Това обяви от името на своите старозагорски колеги народният представител Кирил Добрев, зам.-шеф на парламентарната комисия по култура в понеделник. До ноември задълженията били близо 700 хил. лв. След една активна работа и на министерството, и на трупата в последните два месеца, част от задълженията били погасени, но и в момента били около 400 хил.

„Искаме принципала – Министерството на културата да направи цялостен одит за работата на оперния театър – финасов, творчески, управленски, за последните няколко години, да оцени работата през този период и да направи своите препоръки", добави д-р Добрев. Според него не е работа на депутати да искат оставки, имало си изпълнителна власт. Сегашният директор на операта Петко Бонев бе назначен в края на мандата на предишното правителство на ГЕРБ с дълго оспорван конкурс. Той зае поста след барикади и баталии на част от колектива и синдикатите.

Като зам.-шеф на парламентарната културна комисия д-р Добрев е участвал в среща на шефовете на културни институти в Стара Загора в понделеник. Директорите са се оплакали от методиката на финансиране на културните институти, въведена от предишния кабинет на Пламен Орешарски.

„Работело се е по много неясна методика, финансово на тъмно, направени са и редица партийни назначения", посочи пороците Добрев. Екипът на министър Вежди Рашидов щял да събере всички предложения за промяна на методиката на отчитане и финансиране на културните институти и да направи необходимите корекции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай