БГ музиканти свирят из Европа за 20 евро на вечер

БГ музиканти свирят из Европа за 20 евро на вечер  | StandartNews.com

Любка Биаджони представя "Ла Травиата" навръх Свети Валентин в НДК

С Павароти се мъчехме да отслабнем в Мерано - но той обожаваше сладолед с хляб, разказва прочутата дама на международния пулт

Любка Биаджони разкри подробности около новия си проект "Ла Травиата". Маестрата е автор на постановката, сценографията и костюмите за зрелището. Тя, естествено, ще дирижира целия спектакъл, за който на сцената в зала номер едно на НДК ще се качат 140 души. Това ще се случи навръх Свети Валентин. Трима топсолисти ще разделят овациите с огромния екип - сопраното Марта Торбидони - в момента тя прави страхотна крариера, изключителният тенор Михаил Михайлов и световноизвестният баритон Антон Керемидчиев. С тях на сцената ще излязат мецосопраните Даниела Панчевска и Снежина Куманова, тенорите Александър Баранов и Димитър Сашев, баритонът Владимир Саздовски, басите Илия Илиев и Пламен Кумпиков, хорът и "София симфоникс оркестра" с концертмайстор Калина Христова. "Ще гледате необикновена "Травиата", с каквато не сте свикнали. При мен оркестърът е заедно със солистите", коментира Любка Биаджони. "Маестрата винаги се стреми към хармония", каза Антон Керемидчиев.

Любка Биаджони направи реверанс пред софийските меломани през декември, когато нейният "София симфоникс оркестра" участва в голямото прощално представление на великия Хосе Карерас в НДК. Тогава той каза: "С толкова подготвени музиканти не съм работил досега" - и съкрати времето за репетициите. "Хосе е легенда, която остава завинаги в световната култура. Много е скромен - като всяка изумителна личност. Тази скромност не се среща често в оперния свят. Но е по-затворен от Павароти и Доминго. Карерас е копие на моя баща, когато си отиде преди 13 години. Притежава изумителен дух - въпреки всичко, което преживя. Преди време се запознах с Пласидо Доминго - невероятен джентълмен, който пристъпва към всичко с велурени ръкавици. Сеньор от класа. Фантастичен диригент и певец. Имаше здравословни проблеми, но преодоля всичко. Музиката ни води до края на света - с цялата си сила. Тя ни прави здрави и щастливи. Мъжът ми, който също е диригент, винаги скача на крака, започне ли да работи. С Лучано се знаехме години наред. Засичахме се в италианско градче Мерано, където всички се мъчехме да отслабнем. Той не успяваше - вместо да спазва диетите, ядеше килограми сладолед с хляб. Винаги ни разсмиваше. Но беше уникален мениджър - умееше да овладява всяка ситуация", споделя Любка емоциите към тримата тенори. Тя попада в обкръжението им, след като става асистент на култовия диригент Густав Кун.

Биаджони няколко сезона беше щатен диригент на Софийска филхармония. Напусна я по "доста явни причини". През есента тя представи в зала "България" своя "София симфоникс оркестра". "Всеки от тях музицира по различен начин, но в идентичен стил. Давам им насоката на мислене", споделя дамата, която е полуиталианка, полубългарка. "Блясъкът в операта напоследък е на повърхността. От 20-30 години той е по-важен от задълбочаването в изкуството. Не е важно дали стигаш до някоя нота, а как изглеждаш. Големият въпрос е кой е режисьорът - за да го превърнат в култ. Но когато остарее, стане дебел и грозен - край. Не е интересен. Няма значение, че професионализмът му остава същият. С мъжа ми се мъчим скромно да служим на музиката. Опитваме се с всяка партитура да дадем най-истинското на публиката. Тя няма да знае дали интерпретацията е съвършена до последния детайл, но ще я усети, ще я почувства със сърцето си - дали изпълнителите са искрени или фалшиви. Тази повърхностност в България, за съжаление, става все по-силна.

Изкуството ни пропада

В момента е важно колко билета продават, дали залите са пълни. Вече се свири и се пее зле. Никой не се вълнува от качеството. Къде е мисията на музиката - да възпитава духа и традициите на народа? Изчезва. А някои се правят на палячовци. Мисли ли някой за бъдещето? Затова се оттеглих. Българската култура трябва да има достойнство, а не да се продава на фондации, защото дават пари".

Дамата на високата класика е категорична: имаме великолепни музиканти. "Затова направих "София симфоникс". Показваме стил, който се доближава до господин Брукнер, господин Бах, господин Моцарт. Хората идват да слушат музиката на великите, а не пита кой е диригентът. Много съм тъжна заради стотиците перфектни професионалисти от София, Варна, Пловдив и Бургас, които отиват на турнета в Испания, Италия, Германия, но имената на формациите им не подсказват, че в тях има българи. Плащат им по 20 евро на ден за концерт. Правят 150 000 концерта. Дори не могат да кажат: "Аз съм българин". В "София симфоникс" нямаме инструментите на германците и австрийците, но обичаме България и вярваме в ценностите, които тя все още има и може да ни даде. Важното е всички тези хора да вървят с високо вдигната глава. Да свирят с достойнство и с гордост. Искам те да гастролират из цял свят. За да покажем, че нашата култура в уникална - колкото и да се мъчат зад океана да мачкат Европа по различни начини", казва Любка, която е патриот на България и на Стария континент. Дамата е учила в София, темпераментът й е италиански, а е

омъжена за фантастичен немски диригент

Той не само е лудо влюбен в нея и е баща на двете й деца, но й помага да усъвършенства стила си. "Гледам всеки уикенд по възможност да съм у дома. Синовете ми имат нужда от мен - учат в класическа гимназия, помагам им с латински и старогръцки. Те са на 10 и 12 - тестове, реферати, домашни... Мъжът ми постоянно е по турнета. Майките са така. Докато Господ ми е дал сила, ще се боря", не се колебае Любка баронеса Цу Гутенберг.

"Исках да стана философ, актьор, музикант, режисьор, физик, математик, лекар, юрист, диригент. След Академията учих философия, теология, режисура... Мъжът ми е прекрасен писател, снима божествено, язди великолепно. Когато хората имат един талант, със сигурност крият и още - въпрос на време е да се прояви. Може би щях да бъда отличен адвокат, който търси истината - сега я търся чрез музиката. Само когато много се чете, успяваш".

В началото на сезон 2015/2016 "София симфоникс" се представи пред софийската публика в зала "България" на 24 октомври - със солист първата виола на миланската "Ла Скала" Симониде Бракони. На 3 декември 2015 г. оркестърът излезе на сцената на зала 1 на НДК заедно със знаменития тенор Хосе Карерас по покана на "Жокер медиа". Последната засега изява на "София симфоникс" е преминалият с изключителен успех Коледен концерт в Кулмбах на 12 декември 2015 г. - билетите са разпродадени три месеца предварително.

Любка Биаджони е родена в Рим в семейството на италиански политик. Завършва с отличие "оркестрово и хорово дирижиране" в Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" в София. По-късно следва философия в Рим и теология в Германия. Три години асистира на световноизвестния диригент Густав Кун и обикаля с него из Европа, Америка и Азия. От огромно значение за кариерата е работата й с Иля Мусин и Валери Георгиев в Ротердам през 1997 г. Печели първи награди на конкурси. През 2000 г. със съпруга си барон Енох Цу Гутенберг основава и развива успешно един от най-изисканите фестивали за класическа музика в Германия - Herrenchiemsee Festspiele. Той се провежда всяка година през юли в Огледалната зала на двореца на Лудвиг II.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай