Албанка пее "Травиата" в Операта

Албанка пее "Травиата" в Операта  | StandartNews.com

Рамона Тулумани, красивата албанка с български корен, ще е Виолета в "Травиата" на 5 юли в Софийската опера и балет. Ще й партнират известният украински тенор Михайло Малафии в ролята на Алфред и Пламен Папазиков, който за първи път ще изпълни баритоновата партия на Жорж Жермон.

31-годишната Рамона е родена в Тирана. Нейният прадядо Георги Лилов е бил строителен инженер и помага на архитект Лазар Парашкеванов при строителството на Софийската опера. През 1963 г. Николета Лилова, дъщеря на Георги Лилов, бабата на Рамона, се омъжва за албанеца Рамиз Ковач. По това време Ковач учи оперно пеене при професор Христо Бръмбаров. След като завършва следването си, той заминава със съпругата си за Тирана. Рамиз Ковач е най-известният баритон в Албания. Той е удостоен със званието народен артист. Носител е на много награди.

Рамона завършва Академията за изящни изкуства в Тирана с отлични резултати. През първата си година тя е в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели. След академията албанката се състезава за участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска в София - сред десетте избрани измежду сто певци.

Рамона се изявява успешно в Тиранската националната опера и балет в класики като "Риголето" и "Травиата". Голяма емоция е, когато през 2013 г. пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франческо. Рамона е първото албанско сопрано от страната на майка Тереза, поканено на толкова голямо събитие. В един от репортажите на RAI 3 Рамона е представена като "най-красивия глас". Оперната дива споделя, че е влюбена в италианските композитори. "Чест е за всяко сопрано да се превъплъти във Виолета", твърди певицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай