Жестоката истина за легионите на смъртта

Жестоката истина за легионите на смъртта | StandartNews.com

Нужен ни е страхът на хората, казвал главатарят им Химлер

Тази книга не е за хора със слаби нерви. От фактологията и документалните разкази в нея на човек може да му настръхне косата. "И днес е трудно да повярваме, че точно тук, в цивилизована Европа от ХХ век, една страна като Германия може да се спусне в невъобразимата пропаст на нацизма. Начело на този марш към вратите на ада стои СС, или както са го наричали - Охранителният ескадрон." Това е написал в предговора към своята книга авторът Найджъл Которн.

Бруталният елит на нацистката партия е създаден от Хитлер през 1925 година като негова лична охрана. От 1929 г. го оглавява Хайнрих Химлер, при когото организацията започнала с 300 души, се разраства над милион и се превръща в гръбнака на нацистка Германия, като завзема почти всяка функция на държавата. Ето какво казва тогава самият Химлер: Най-доброто политическо оръжие е терорът. Жестокостта налага респект. Хората може да ни намразят. Но ние не искаме тяхната обич, а само техния страх.

Безмилостни фанатици в черни униформи и високи ботуши, СС систематично избиват, измъчват и поробват милиони хора. Те сеят смърт в концентрационните лагери, въплъщавайки идеята на Хитлер за "ариското превъзходство".
"Трябва да се погрижим никой вече да не посява семената, от които израства смрадливото цвете на СС. Хората, записали се в СС, не са чудовища или извънземни, а човешки същества, не много различни от нас", предупреждава Которн. Книгата излиза с клеймото на ИК "Прозорец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай