Явлението "Августин Господинов - Илиян Любомиров"

Явлението "Августин Господинов - Илиян Любомиров" | StandartNews.com

/мнението на един обикновен читател/

Явление, не защото е блестящ поет, а защото литературното му четене успя да събере в мъгливата софийска вечер над 300 души във Vivacom Art Hall (половината правостоящи), които се наслаждаваха на неподправеното му присъствие, забавни истории и откровен диалог. И защото, както се изрази една от читателките, "Августин силно ме разчувства, но Илиян ме обърква..."

Много от вас вероятно не са чували за него, но Илиян Любомиров, познат по-скоро под псевдонима Августин Господинов, разбуни позаспалите духове в литературните и поетични кръгове с дебютната си стихосбирка "Нощта е действие".

А щом нещо предизвиква силни и противоречиви реакции, значи си струва нашето внимание. Е, не е задължително директно да го окичим с титлата "поет", тъй като Илиян е само на 24, а и сам не иска това, но той със сигурност умее да докосне, да погъделичка, да подразни, абе като цяло да предизвика някаква реакция, независимо с какъв знак. А що се отнася до българската поезия в последно време, това си е чиста проба постижение.

Снощи се състоя официалното представяне на стихосбирката и това се превърна в едно специално изживяване за всички, избрали да прекарат вторник вечер с творчеството на младока с дръзко и същевременно галещо перо. Авторитети в жанра като издателя на „Жанет 45" Божана Апостолова и Петър Чухов като негов редактор допринесоха за това, но все пак в главната роля, както се и полага, блесна самият Илиян с неподправената си натуралност и закачлив стил, който на живо омайваше публиката толкова силно, колкото и чрез кратките си, но силно въздействащи стихове. Той прочете подбрани на момента и типично в стила на неговата импулсивност произведения, като сподели някои от любопитните истории, вдъхновили написаното.

"Книгата можете да си я прочетете и сами, искам да ви разкажа какво стои зад стиховете и няма да крия, че много от тях са посветени на различни жени. Но всичко съм почувствал, всичко съм изживял", простичко каза Илиян, като отбеляза присъствието на толкова хубави жени в залата и се пошегува, че май има материал за още много стихосбирки. Студентът по политология в Берлин говори еднакво чистосърдечно както за първия си сблъсък с "харесването" като 4-годишно хлапе, споделен в "Книжка за оцветяване", така и за нестандартните си любовни трепети в "Обет за вярност".

И като че ли точно тази естественост, тази неподправеност и умението да те накара да почувстваш с него всяка дума скъсяват така дистанцията с читателя, че присъстващите в залата си декламираха наизустените любими редове тихичко заедно с него. Това го прави различен, това го откроява от останалите съвременни поети, това кара и Божана Апостолова след първата им среща на "Аполония" тази година да не се поколебае да застане зад дебютния му проект, а почитателките да се редят 1 час на опашка, за да се сдобият с посвещение лично от човека, облякъл собствените им чувства в думи.

А що се отнася до палитрата от настроения в късчетата от душата и плътта на Илиян, тя като че ли е безкрайна и цветна като самия него – по детски чистият възторг прелива в топла обич, страстно преживяната „настинка с всичките й пожари" се превръща в някак позитивна самота, циничното осъзнаване на реалността граничи с щастието от малките неща, а Жената с главно Ж е на пиедестал, наред с образите на дядото и бабата.

"Ами вижте сега, аз не мога от моята си перспектива да съветвам, да поучавам, млад съм още. Дядо ми обаче чудесно пасва за ролята и реших да го използвам, за да си предам "мъдростите", нали", с намигане си признава любовникът с поетична душа.

Ей такъв очарователен е Илиян в своя свят и своето творчество - хем здраво стъпил на земята, хем в галоп след някоя мечта/-на жена, но винаги истински. И след като само за няколко седмици на пазара, се изчерпаха няколко тиража, а стихосбирката му влезе в Топ 10 на книжарници "Хеликон" за най-продавана книга, може би е време и Вие да се запознаете с него, може би имате ПОТРЕБНОСТ от малко искрена поезия?

Подбрано от редактора:

на Моника

понякога стига
да знаеш
че има кой
да те изчака
да те посрещне
да ти прости
разни неща
да ти сипе вино
без да ти брои
чашите
да те завие
старателно
като подпъхне
крайчетата
на одеалото
да ти разтвори
витамин сутринта
и да ти стопли
супата или душата
когато е нужно
понякога стига
да знаеш
че има кой
и че тебе те има
някой.

***

отвътре имаш
вселени някакви
отвътре си мека
като средичката
на бял ръчен
от селска фурна
и си чиста отвътре
другото се мие
другото са катрани
на дните
отвътре си огънче
от кибрит
стигаш да пламна
но повече топлиш
аз съм по-лесен
отвътре просто
съм твой.

***

в селото където отиваме
няма обхват
и ще трябва да викаме
там дядо ми е винаги
пиян и говори за Маркс
баба ми вари чорби
бере билки коли зайци
и пита за името ти
там можем по цял ден
да косим трева
да караме балканчета
да се храним само
с джанки и да пием вода
от чешмата в читалището
или тази до гробищата
там има плевня ако решим
да сме клишета от филми
имаме и кръчма където
да те черпя голяма мастика
с малка мента и да си търся
повод да разбия бутилка
от жълта лимонада
в главата на някого защото
те е погледнал неподобаващо
ти казваш че можеш и сама
да разбиваш глави знам го
и да сменяш крушки можеш
сама остави ме обаче
да бъда достатъчно мъж
в нещо толкова дребно
а после ме занеси до вкъщи
сложи ме да легна
и излез да нацепиш дървата.

ЗА АВТОРА

Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Завършва немска гимназия в столицата, а след това заминава да следва политология в Берлин. През 2012 г. създава литературния проект Letters of flesh и започва да подписва текстовете си с псевдонима Августин Господинов. През 2014 г. печели първи награди на фестивала София: Поетики и на фестивала Alter Native в Пловдив. Негови стихотворения са публикувани в списание Страница, Литературен вестник, Открита литература, Liternet, Klaxon Press Journal и други. Понастоящем живее, пише и работи в Берлин. Нощта е действие е дебютната му книга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай