Войната, която опустоши Европа

Войната, която опустоши Европа | StandartNews.com

Тридесетгодишната война е един от най-кървавите конфликти в историята на света, помел територията на Германия през ХVII век. Хабсбургската династия и нейните съюзници се изправили срещу коалиция от антихабсбургски настроени държави. На страната на Хабсбургите воюват Австрия, по-голямата част от германските католически държави, Испания, обединена с Португалия, Папския престол и Полша. В антихабсбургската коалиция влизат Франция, Швеция, Дания, протестантските владения в Германия, Бохемия, Трансилвания, Венеция, Савоя и холандските провинции, подкрепeни от Англия, Шотландия и Русия. Войната е наречена Тридесетгодишната, защото военните действия са се водили на различни фронтове от 1618 до 1648 година.

Третата книга от поредицата на издателство "Милениум" "История на войните" разказва за този конфликт. Автор на "Тридесетгодишната война" е младият историк от прочутия клуб "Военна история" Александър Стоянов.

След тридесет години кръвопролития войната е прекратена с Мюнстерския договор, част от Вестфалския мирен договора- с него е прието да се счита, че започва съвременната епоха в международните политически отношения в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай