Венецианският печатар лудо влюбен в куртизанка

Венецианският печатар лудо влюбен в куртизанка | StandartNews.com

Българинът Яков Крайков купува машините от майстора

"Венецианският печатар" ( "Изида") пресъздава действителната история на Божидар Вукович - първият сръбски печатар и издател, учил при прочутия Алдо Мануцио и отворил през 1519 г. първата кирилска печатница във Венеция, купена половин век по-късно от българина Яков Крайков.

Във вихъра на драматични събития през XV и началото на XVI век, време на религиозна и политическа нестабилност и конфликти между Венеция и Османската империя, е въвлечен младият печатар и издател от Подгорица Божидар Вукович. Той заминава за Венеция, където започва работа в прочутата печатница на Алдо Мануцио, създателя на шрифта италик. Там среща красивата куртизанка и поетеса Вероника и преживява първата си истинска любов. Вероника е реално съществувала личност, прочула се с красотата и таланта си и оказала влияние върху известни мъже от това време.

Многопластовото повествование на романа се разгръща на фона на ренесансовата епоха и обаятелни личности като Джовани Пико дела Мирандола, мистерията около Джем султан, падането на Константинопол под турска власт и съдбата на последния византийски император Константин, разпадането на династията Косача от Херцеговина. Божидар Вукович се озовава в центъра на глобалните идеологически, геостратегически, икономически и философски промени, белязали тази епоха.

Авторката Катарина Брайович майсторски представя историята на първия печатар, отпечатал книги на кирилица, в чисто човешки план - как един обикновен изгнаник от Подгорица успява да постигне всичко това, на каква цена и в името на какво. Любопитен факт е, че към същата епоха проявява интерес и български автор - С. Томова с романа си "Печатарят", посветен на Яков Крайков, първия български издател и печатар.

Четем изповедите на Джими Пейдж

Легендарният китарист и основател на "Лед Цепелин" - Джими Пейдж, се изповядва пред главния редактор на сп. Guitar World Брад Толински, разказвайки не само историята на любимата на поколения рок група, но и малко известни факти от живота си. В книгата "Светлини и сенки. Разговори с Джими Пейдж" Толински включва поредица от интервюта, които е взимал от музиканта през годините, както и интересни разговори с Пейдж за детството му, за партньорствата с легенди като Том Джоунс, The Who и Ерик Клептън, дори за интереса му към окултното.

Има ли живот след живота

"Живот след живот" превежда Урсула Тод през бурните събития на миналия век отново и отново. През 1910 година по време на снежна буря в Англия едно бебе се ражда и умира, преди да си е поело дъх. През 1910 година по време на снежна буря в Англия същото бебе се ражда и живее, за да разкаже своята история. Урсула се ражда и умира още много пъти - на пет години се удавя; на дванайсет загива при падане от прозореца; за пореден път издъхва на двайсет, когато в едно мюнхенско кафене стреля по Адолф Хитлер и така променя историята на света... Искрящ със своята находчивост, едновременно мрачен, комичен и трогателен, романът "Живот след живот" е една удивителна игра с времето и историята и омагьосва с необикновената си дързост.

Любовта няма възраст

На 66 години Андрю Блейк смята, че животът е зад гърба му. След смъртта на съпругата си, той все повече се отдалечава от своята дъщеря. Андрю осъзнава в един момент, че живее в свят, чиято ценностна система не одобрява. Внезапно зарязва доходоносния си бизнес и решава да замине за Франция. С помощта на най-добрия си приятел той започва работа като иконом в имението на заможната вдовица Боливие. И полека си връща вкуса към живота..."Напълно побъркан" издава "Хермес".

Чухов с нова стихосбирка

Стихотворенията на Петър Чухов са като бадеми. Това пише на гърба на книгата Марин Бодаков. Изящните им черупки проблясват меко, продължава критикът, припламват, гладки, ясни и непроницаеми. Но когато схрускаш със зъб повърхността на текста, вкусваш ядката на горчивината.
Като стихотворението "Бяла риза":

За разстрел или за знаме

Издава "Жанет 45".

Почитат Ромен Ролан

Наскоро бе отбелязана 150-годишнината от рождението на Ромен Ролан, един от ярките европейски творци на ХХ век. По този повод за пръв път в превод на български и с предговор от проф. Симеон Хаджикосев излезе романът му "Пиер и Люс".
Пиер е млад парижанин, който обича живота и не гори със свещения огън, който трябва да пламти във всеки горд защитник на родината. Той няма специално отношение към бушуващата в същото време жестока война и предпочита да живее с настоящия момент. Когато среща Люс в метрото, а след това и край брега на Сена, двамата се влюбват и решават да забравят войната и да живеят безгрижно сред трагедията, която е около тях. Войната им изглежда напълно несъвместима с нежните чувства, които изпълват душите им. Тя обаче не им прощава това...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай