Великите думи, които ни променят

Великите думи, които ни променят   | StandartNews.com

Някои речи водят към пропаст, други към върхове

През живота си многократно повтаряме фрази, които са променили живота ни, успокоявали са ни или са били довод в спор с някого. Обикновено не сме наясно, че тези важни изречения са част от реч на велик човек, произнесена в ключов исторически момент. Че тези наши любими сентенции са променяли съдбите на цели нации. В книгата "Речите, които промениха света" (изд. "Милениум") са събрани мъдрите или надъхани словесни излияния на някои от най-прочутите оратори в човешката история - от Демостен и Цицерон до Маргарет Тачър и Ангела Меркел. Някои от тях, като Уинстън Чърчил, са произнесли повече от една забележителна реч и в книгата са включени всички.

Думите обаче могат не само да вдъхновяват, те са способни да поведат хората и към пропаст, както при Франко и Хитлер. В "Речите, които промениха света" словата на дикаторите Мао Дзедун и Йосиф Сталин си поделят място с тези на Мартин Лутър Кинг, Майка Тереза, Махатма Ганди, Вацлав Хавел и Стив Джобс. Родните оратори в изданието са Георги Димитров и Никола Вапцаров. Но най-важните мислители и мъдреци през вековете все пак са били писателите, затова речите на Йосиф Бродски, Амос Оз, Албер Камю, Ърнест Хемингуей, Мо Йен, произнесени по различни поводи, трябва да бъдат запомнени.

"Ще кажа на Камарата, както казах и на онези, които се присъединиха към това правителство: "Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот".

Пред себе си имаме едно изпитание от най-мъчителните. Имаме пред себе си много, много дълги месеци на борба и страдание.

Вие питате каква е нашата политика? Аз ще кажа: да водим война по море, суша и въздух, с цялата ни мощ и с всичката сила, която Бог може да ни даде, да водим война срещу една чудовищна тирания, никога ненадмината в мрачния и печален списък на човешките престъпления. Това е нашата политика. Вие питате каква е нашата цел? Мога да отговоря с една дума: победа", казва Уинстън Чърчил в деня, в който поема властта във Великобритания и трябва да се изправи срещу Хитлер. А тези горчиви думи дават смисъл на десетките хиляди войници, които заминават за бойното поле и знаят, че може да не се върнат.

Месалина - другото име на порока

Валерия Месалина. Императрицата на Великия Рим! Вече две хиляди години това име олицетворява чудовищна похот, разврат извън човешкото въображение и невероятно сластолоюбие. Кой не е чел или чувал за безумните оргии и безброй любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Какво ли е тласнало една издънка на стар патрициански род да тръгне по пътя на порока, какво ли е накарало една императрица да се предлага в публичен дом? И дали, познала най-сетне любовта в обятията на младия Гай Силий, приказно красивата императрица нямаше да се превърне в добра майка и съпруга, ако не беше я застигнал мечът на отмъщението само на 23 години. В книгата "Месалина. Фаталната жена на древността" с логото на издателство "Емас" немският писател Алфред Широкауер търси отговор на тези въпроси, опитвайки се да проникне в тайните на душата на най-скандалноизвестната жена в историята на света.

Знойната съблазън на мъстта
Божана Апостолова

Седемдесет години след присъдите на Народния съд можем с възмущение и потрес да гледаме назад към онова кърваво и жестоко време, да си задаваме въпроси какво, как и защо точно се е случило. Но има още един объркващ въпрос: защо българските писатели чак досега избягваха да погледнат натам, да се разровят в историята и да извадят от нея онези неща, които само литературата може да разкаже убедително? Сигурно е трябвало да изминат седемдесет години, но днес имаме вече един роман, който може би си заслужава дългото чакане: "Кротките" от Ангел Игов. И ако на пръв поглед е странно, че за Народния съд сяда да пише един млад, трийсет и четири годишен писател, то резултатът обнадеждава. "Кротките" е умен, внимателен и разтърсващ роман, който прецизно води читателя през мътните месеци след Девети септември, среща го с герои, на които е съдено да играят решаваща роля в служба на терора и безкомпромисно възкресява атмосферата на онази смазана от бомбардировките и объркана от преврата столица, в която голямата история трополи с тежки ботуши.

Романът на Ангел Игов може би няма да преобърне нагласите ни към Девети септември и Народния съд. Може би няма да ни опази от примитивни политически страсти; може би няма да ни отърве със замах от капаните на фанатизма, от фобиите и комплексите, които могат да избуят и днес, както са избуявали тогава. Може би не. Но поне ще започне да го прави. Достатъчно неща ще ни разкрие и достатъчно неща ще постави под съмнение, за да се почувстваме променени след неговия прочит.

Шеф на "Гугъл" споделя тайни

"Гугъл" е най-желаният работодател в света. Компанията получава 2 милиона молби за работа годишно. Тази книга дава отговор на въпроса "защо е така?". И не само на него.

Ласло Бок изхожда от богатия си опит на вицепрезидент на кампанията, за да състави интригуващ манифест на най-модерните практики в областта на човешките ресурси. Именно той е отговарял за подбора и кариерното развитие на персонала. Издава "Бард".

Най-важните изобретения, кои са те

Можем ли да си представим живота ни днес без телефон, интернет и електричество? Трудно бихме могли да се справим без тези неща, нали? Без тях животът ни със сигурност нямаше да е същият. В миналото хората са живели само с това, с което разполагат. Постепенно различни изобретения започвали да улесняват техния бит. Днес приемаме повечето открития за даденост и рядко се сещаме колко важни са те.

В тази книжка децата ни могат да научат любопитни факти за 30 от най-важните изобретения в света. "Изобретенията в 30 секунди" може да бъде чудесен помощник при писането на домашни.

Кой е виновен за Голямата касапница

Мигът, в който ерцхерцог Франц Фердинанд е застрелян в Сараево, е може би най-съдбоносният в съвременната епоха. Само 37 дни по-късно европейският континент е във война. Конфликтът мобилизира 65 млн. войници, унищожава три империи и оставя след себе си 21 млн. ранени и 20 млн. убити.

Наистина ли събитията се развиват толкова внезапно? Възможни ли са били други варианти? Нима Великите сили са били толкова заслепени и самовлюбени? Кой е виновен за касапницата, в която загиват милиони? На тези въпроси и днес няма окончателен отговор, независимо че през последните 100 години на темата са посветени над 25а000 книги и статии. Според Кристофър Кларк, професор по история в Кеймбридж, всички са виновни - едни повече, други по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай