"Възвишение" на Милен Русков с Европейската награда за литература за 2014 г.

"Възвишение" на Милен Русков с Европейската награда за литература за 2014 г. | StandartNews.com

Брюксел. Родният писател Милен Русков бе отличен с Европейската награда за литература за 2014 година в Брюксел. Признанието е за романа му "Възвишение", предаде БНТ.

Целта на този приз е да поощри културното многообразие в Европа и наградените книги да бъдат преведени. Романът, който е написан на стилизиран възрожденски език, ще представлява предизвикателство за преводача му. "Възвишение" разказва за български националреволюционер от Котел от четата на Димитър Общи по времето на обира в Арабаконашкия проход.

Само часове преди връчването на наградата Милен Русков споделя в книжарница в Брюксел любимия си откъс от книгата, който той прочете и при връчването на наградата:

"Гледам го френецът – един строен такъв человек, с европейски опнати дрехи... Брате! Изискана работа! Красиво е да си европец, туй ще ви река! Викам си, желал бих и аз тъй да ся обличам, да ся издокарам тъй, като человек сред человеците, а не като азиатский някой поданник."

Превеждането на книга с толкова специфичен език като "Възвишение" изглежда трудно, но еврокомисарят за култура Тибор Наврачич е убеден, че това не трябва да бъде пречка: "Европа е общност на културите. Ние сме много горди от културното наследство, а то е важна част от европейската ипндентичност. Но тази индентичност не е монолитна, тя се състои от различните национални култури. Ето защо трябвада подкрепяме мбадите автори от различните страни."

Очаква се новата книга на Милен Русков да излезе през 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай