Вагенщайн раздава автографи в Пловдив

Вагенщайн раздава автографи в Пловдив | StandartNews.com

Джаз звездите Джанис Харингтън и Хилда Казасян дават старт на феста "Пловдив чете" в Античния

Писателят представя романа си "Съновидение за св. Борис I" в Балабановата къща на 10 юни

Почитатели на Анжел Вагейнщайн се събират на 10 юни от 17 ч в Балабановата къща в Стария Пловдив, за да се срещнат с големия писател, киносценарист и общественик. Там почетният гражданин на града под тепетата, на чаша вино, ще раздава автографи върху най-новия си роман "Съновидение за св. Борис I" ("Колибри"). Авторът ще прочете фрагменти от книгата си, един изключително оригинален и въздействащ текст, звучащ като старинна хроника. Точно преди 30 години той вдъхна живот на емблематичния игрален филм "Борис I" на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов. Разпнат между грях и святост, влиятелният езически хан, а по-късно християнски княз Борис-Михаил, превръща България в една от най-могъщите държави на своето време. "Аз камъните не засегнах. Ала проникнах в душите. Там е по-трудно да вкараш конете си", е словесният портрет на Вагенщайн за героя му.

Книгата на Анжел Вагенщайн ще бъде представена от д-р Здравко Дечев, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". А музикалният съпровод на тази изискана вечер на словото ще бъде от първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика "Светоглас".

Всъщност това е само едно от събитията на фестивала "Пловдив чете", чието официално откриване е утре в Античния театър или в Концертната зала, ако вали, от 19,30 часа. Водещ ще бъде издателката Божана Апостолова, основател на феста. Американската джаз и соул певица Джанис Харингтън, Хилда Казасян и "Венци Благоев джазтет", Валя Балканска и още много музиканти ще допълнят арт атмосферата.

Културните центрове "ТракАрт" и "Радио Пловдив", Народната библиотека "Иван Вазов", Балабановата къща, камерната зала на драматичния театър са останалите средища, където до края на седмицата почитателите на словото ще се срещат с любимите си писатели. Входът навсякъде е безплатен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай