Уникална картина променя съдби

Уникална картина променя съдби | StandartNews.com

"Щиглецът" на Дона Тарт печели "Пулицър" за 2014 г.

Ето какво казва Стивън Кинг за "Щиглецът" ("Еднорог"): Това е изключително рядко литературно събитие, роман, който говори както на ума, така и на сърцето. Авторката печели тази година "Пулицър" именно с този роман. Върху близо 1000 страници тя разказва живота на едно момче, останало без майка след кървав терористичен атентат. Героят й тръгва по своя трънлив път, съдбовно преплетен с историята на една уникална картина. Тя се превръща в негова единствена опора, но и го въвлича във враждебен, престъпен свят. Заради нея Тио се сблъсква с човешката студенина и алчност, но опознава и добротата, любовта и приятелството. От елегантните салони в Ню Йорк, от пленителния, но опасен свят на антикварните магазини и търговията с антики, съдбата го праща сред студения, измамен блясък на Лас Вегас.

Младият герой израства сред свят на дрога, убийства и измами, за да стане пленник на капризите на съдбата. Но една самотна и нежна любов му помага да запази в себе си човещината и вярата в красотата на изкуството.

Преведоха Мермерски в Словакия

"Приложна природна медицина /домашен лекар/" на професор Христо Мермерски в съавторство с неговия син д-р Йонко Мермерски е на път да завладее книжния пазар в Словакия. Обемистото издание в превод на Зденка Крамплова е побрало стотиците рецепти за здраве, взети от авторите направо от живия живот. Премиера на книгата в Братислава събра много фенове на природната медицина, а професорът раздаде над 120 авгографа.

Вкусни рецепти само за 15 минути

"Почерпих вдъхновение от цял свят, подбрах любими ястия от най-популярните кухни", споделя авторът Джейми Оливър на уникалното издание /"Хермес"/. Бързите му рецепти за вкусна и здравословна храна имат за цел да поощрят хората да готвят у дома, вместо да обикалят ресторантите или нагъват полуфабрикати. Оливър е професионален готвач, убеден, че добрата храна ще подобри живота ни.

Приютиха стиховете на големия Фотев

Подборът на Фотевите стихове в "Морето, най-голямото събитие" е субективен и личен, признава съставителката на сборника Йоана Томова. Прочитайки великолепните късове поезия, се разбира, че за Томова Фотев е бил бог, приятел и пример. "Щяхме да празнуваме заедно 80-те му години, ако не живееше така безотговорно /в красивия смисъл на думата/. Дали пък въобще си е мислил, че е възможно такова празнуване. Този млад дух си мислеше за 80-годишните, както ние си мислим за Овидий", четем в послеслова на Томова. И завършва: Най-важният урок, който научих от Христо и от родния си град Бургас, е, че животът е по-красив и по-могъщ от литературата.

Изабел и битката за Кастилия

Изабел вече е кралица след дългата борба с интриги, отмъщения и предателства, които я преследват от самото й раждане. Така започва нов етап от историята на Испания - царуването на Изабел и Фернандо, които си поставят за цел да обединят, покръстят и умиротворят буйната и разделена Кастилия. Издател е "Ера".

Разпъват на кръст млада психоложка

Обезобразеното тяло на жена, разпъната на кръст, е намерено в покрайнините на Тревъртън, на границата между Тексас, Арканзас и Луизиана. Жертвата е психоложката Дебора Голд, сътрудник на полицията и свидетел на много чужди слабости и пороци. Което означава и много заподозрени. Лейтенант Джим Бонъм започва разследване, в което няма лесни отговори. Защо е проявена такава неописуема жестокост? Колко души са участвали? Защо наблизо е намерена древноримска монета?

Джим Бонъм сам има нужда от помощ. Семейството му се разпада, трагична случка в миналото му продължава да хвърля тъмна сянка върху живота му. А истината е някъде там, в случилото се преди много, много години...

Краят на революцията на мравките

"Революцията на мравките" завършва трилогията на Бернард Вербер за един поразителен свят, населен от милиарди насекоми с интелект и организация, на които могат да завидят и най-страховитите армии. Време е читателят да разбере ще успеят ли двете най-напреднали цивилизации да се спогодят след хилядолетия на невежество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай