Троянов си идва за премиера

Троянов си идва за премиера | StandartNews.com

Илия Троянов отново си идва у нас за премиера. Този път писателят води и немския фотограф Кристиан Мурбек, с когото издадоха книгата "Там, където е погребан Орфей". Представянето на томчето с разкази и снимки чрез мултимедийно литературно четене и откриването на изложбата на берлинчанина ще бъде на 16 април в Гьотеинститут от 18 часа. Троянов и Мурбек пътуват години наред из България, за да опознаят различните страни от живота в страната. Единият е роден тук, но е гражданин на планетата, известен с романите си "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Събирачът на светове", "По пътя на Ганг", пътешественик и познавач на Индия и Африка, вече установил се във Виена. Другият - фотожурналист от Берлин, който посещава страната ни повече от двадесет години. Така са създадени фотографии, които улавят ежедневието в периферията на Европа отвъд всякакви клишета и туристически гидове. С този образен свят са свързани разкази, които странстват между репортаж и поезия. Разкриват се скрити страни на живота и оцеляването между Дунав и Родопите.

"Нойе Цюрихер Цайтунг" пък пише за книгата: "Ако се интересувате от многото лица на днешна България, тук сетивата ви ще бъдат завладени от пейзажи и хора, от житейски съдби и проблеми. В митичните древни времена Орфей бил погребан тъкмо в тази земя, на която редом живеят православни българи от славянски произход, турци, роми и други национални малцинства. Историята е сложна, а топографията на страната с нейните планини и равнини, с реките и крайбрежието е точно толкова многообразна, колкото и населението. Черно-белите фотографии на Мурбек показват цигански сватби и възрастни жени в шалвари, свещеници по време на служба и рибари на фона на потискащи индустриални пейзажи, ровене в боклуците и варене на ракия. И още - хора, които живеят в ламаринени клетки на четири колела или пък работят в смъртноопасни мини, ковьорче с Ленин, бодлива тел и монументални паметници от времето на социализма, гробища, порутени къщи, предисторическа пощенска станция, развалини, конски пазар и панелни квартали... Като същинско облекчение ни въздействат на този фон снимките на привлекателна блондинка или на засмяната малка ученичка, която е горда от първите написани буквички."

Томът се появи през октомври в немските книжарници и бе определен като един от върховете в тазгодишния есенен книжен сезон, пък допълва "Щутгартер Цайтунг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай