Топлите есета на Теодора Димова

Топлите есета на Теодора Димова | StandartNews.com

Известната писателка се бунтува срещу "ороците"

"Давам ороци по български език". И това доживяхме да прочетем! Нямаше да повярвам, че е възможно, ако не го бях видяла с очите си в телевизионен репортаж. Ако "ороците" бяха по друг предмет, сигурно тази обява не би предизвикала толкова почуда и гняв". Така започва новата си книга Теодора Димова. Известната писателка я е нарекла "Ороци". А в нея четем прекрасни есета. Те са в различна тоналност, но идентично ярки и завладяващи - от "Желю" за вече покойния президент до текстовете за Барселона, Лвов, Лодз, Букурещ. Не липсва и обяснение в любов на великия Шагал. "Думите на Теодора Димова проникват в сърцата, врязват се в абсурдите на всекидневието ни, разкривайки цялата му крехкост под привидната монолитност. Те не раняват, а носят изцеление на душите, защото ни помагат да скъсаме с онази немара, в която заживяхме. Всеки ред от тази книга е облъхнат от тайната на едно свидетелство и носи вестта за радостта, която Христос е обещал на учениците Си - имената им да бъдат написани на небето", коментира Тони Николов. Деян Енев нарича "Ороци" най-топлата книга на Теодора Димова. "Тя вижда и чува заради нас. И после ни разказва за онова, невидяното и нечутото от нас. Добре е, че имаме такава писателка".

Нов екшън с Алекс Крос

Алекс Крос, любимият герой на Джеймс Патерсън, арестува известния пластичен хирург Илайджа Крийм по обвинение в блудство с малолетни. Шумното дело завършва с осъдителна присъда. След като излиза от затвора, докторът се сдобива с неузнаваема външност и нова самоличност. Д-р Крийм пристъпва към плана си, за да отмъсти за съсипания си живот и кариера.

Докато Алекс Крос работи под огромно напрежение, някой го следи. И за да разчисти сметките си с него. Откакто Патерсън написва първия си роман, спечелил наградата "Едгар" за дебют през 1977-а, от книгите му са продадени над 280 милиона екземпляра. През последните години той е имал повече бестселъри номер едно, отколкото Джон Гришам, Том Кланси, Джоан Роулинг и Дан Браун, взети заедно! Патерсън заема шесто място в класацията на най-богатите знаменитости в света, правена от "Форбс" и от британския всекидневник "Индипендънт". Той е и супер щур - направи първата експлодираща книга - романа "Private Vegas". Тя трябва да бъде прочетена в рамките на 24 часа, след което ефектно експлодира. Веднъж задействан, таймерът не може да бъде спрян.

Увлекателен роман за Зигмунд Фройд

"Фройд набързо" е сполучлив опит да бъдат представени на по-широк читателски кръг най-важните съчинения на Зигмунд Фройд. Авторът обхваща възгледите, теориите и хипотезите на прочутия австрийски лекар и мислител за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и техниките за тяхното лечение, религиозните практики. Цитат от писмо на Фройд до Ромен Ролан е послужил като епиграф на книгата: "Аз, за разлика от Вас, не мога да разчитам на обичта на много хора. Не съм ги радвал, не съм ги утешавал, не съм ги възвисявал. Не ми е била това целта. Исках просто да изследвам, да решавам загадки, да разкрия парченце от истината. На мнозина това може би е причинило болка, на някои сигурно е дало щастие, но и за двете нито нося вина, нито имам заслуга."

Кристфрид Тьогел е немски клиничен психолог, задълбочен изследовател на научното наследство и архива на Зигмунд Фройд, негов биограф. Написано с научна добросъвестност, "Фройд набързо" е многостранно и увлекателно четиво за света на една от най-влиятелните фигури на миналия век. Издава "Колибри".

София се сдоби с роман

Иван Димитров представи в литературния клуб на НДК "Перото" романа си, посветен на родната столица. Младият писател е нарекъл книгата си "Софийски дует". В нея той разказва за скандалния и наскоро брутално убит автор Йордан Константинов и незавършената му идея - да превърне София в свой главен герой. Посмъртно началото на ненаписаната творба е преплетена с други негови текстове и интервюта на приятели. Крайният резултат е пъстър образ на столицата - понякога красива или смешна, друг път грозна или тъжна. Изпълнена с противоположности и противоречия. "Всъщност той се осмелява да ни съобщи колко двойствено е всичко, от което сме изградени и което обичаме", коментира Марин Бодаков. "Софийски дует" ме накара да си спомня какъв исках да бъда - безкомпромисен, млад и неуязвим", категоричен е Васил Георгиев. Иван Димитров е автор на четири книги, участник е в няколко литературни пърформанса, между които "Актьори срещу поети" в "Сфумато". Като драматург е поставен първо в Ню Йорк. В момента неговата пиеса "Извънземно" върви в театър "Възраждане" с режисьор Васил Дуев.

Съпрузи се обичат, но се провалят

"Връзка" на Рейнбоу Роуъл е обявена за най-добра книга от Goodreads, Amazon.com и Kobo. По родните щандове и в онлайн пространството тя ще може да бъде открита в хартиен и електронен формат от 23 януари. Трогателна и забавна, това е история за съдбата, следите на времето, телевизията и истинската любов. Авторката дискутира дали двама могат да вървят в една и съща посока. Или любовта означава да откриеш някого, който непрекъснато ще те среща по средата на пътя. Джорджи Маккул знае, че бракът й е застрашен - и то отдавна. Тя все още обича съпруга си Нийл - както и той нея, но сега това изглежда почти между другото. Когато съпругът й и децата й тръгват за летището, за да изкарат Коледа със семейството на Нийл в Омаха, Джорджи се замисля дали най-накрая не е успяла да провали всичко. Тази нощ тя разкрива начин да общува с Нийл в миналото. Рейнбоу Роуъл е автор на "Фенка", "Елинор и Парк", Landline и Attachments. Когато не пише, с удоволствие чете комикси и планира пътешествия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай