Сватбеното пътешествие на Патрик Модиано

Сватбеното пътешествие на Патрик Модиано  | StandartNews.com

Нобелистът е наречен "Марсел Пруст на нашето време"

В "Сватбено пътешествие" тазгодишният носител на Нобелова награда Патрик Модиано ни връща към темата за любовта и страданието. В един хотел някъде във Франция една жена слага край на живота си. Човекът, който я е обичал някога, научава за това от вестника и провежда истинско разследване, за да установи причините за самоубийството й. Модиано умело пренарежда мозайката на отминалите дни, за да улови изплъзващата се самоличност на героинята: младостта й сред двусмисления декор на окупирания Париж, любовта като противоотрова на страха, перипетиите на това "странно сватбено пътешествие", в което две същества бягат от себе си и от неясното си чувство за вина. И тук стилът на писателя е сдържан, ясен и въздействащ.

Модиано е роден през 1945 година. Написал е 28 романа. Нобеловата награда му е присъдена за "изкуството на паметта, с което пресъздава най-неуловимите човешки съдби и вдига завесата над света на окупацията". Постоянният секретар на Шведската академия Петер Енглунд го нарича" Марсел Пруст на нашето време".

Другият талант на Ивайло Петров

Луксозен албум с репродукции на картини от големия български писател Ивайло Петров ще изненада почитателите на автора на култовия роман "Хайка за вълци". Изданието /"Захарий Стоянов"/ е приютило и "фрагментите" на Петров. В един от тях четем: Във всяка багра на платното гори великото неудовлетворение на художника, във всяка рамка са затворени много страсти, много вяра и илюзии.

Когато пък поетът Константин Павлов казва на приятеля си да не си губи времето да го рисува, Ивайло му отговаря така: А то трябва да се губи време. Не може всичкото време да се живее.

Деца на омразата

Валъри и Ник са аутсайдери, които не се вписват сред съучениците си. Те са отхвърлени, без близки и приятели, с които да споделят. Така двамата правят списък на хората, които мразят. Нещата обаче отиват твърде далеч, когато Ник започва да стреля по съучениците си в училищното кафене. Докато се опитва да го спре, Валъри спасява своя съученичка. За някои тя става герой, но за други съучастник в престъпление...

Том Кланси срещу лошите руснаци

В Русия се издига нов диктатор - президентът Валерий Володин. Основите на личната му империя са изградени върху кървава тайна от миналото и той ще премахне всеки, който се доближи до нея. Целта на Володин е да върне на Русия старата имперска мощ. Планът му е в ход. Президентът на Щатите е твърдо решен да спре руската инвазия. В акцията е включен Джак Райън, анализатор в ЦРУ.

Модерният разум тръгва от пещерите

Авторът на "Свръхестественото" /"Бард"/ си поставя за цел да открие истината за влиянията, формирали модерния човешки разум. Търсенията му го изпращат на изпълнено с приключения и откривателства пътуване от красивите праисторически пещери във Франция, Испания и Италия, до изолираните скални заслони в планините на Южна Африка. Там открива истински съкровища с изкуство от Каменната ера.

Сноудън - герой на шпионски трилър

Грийнуолд предлага на читателя задълбочен поглед върху шпионския скандал на века, свързан с изтичането на секретна информация от американската агенция за национална сигурност. Скандалът избухва, когато бившият служител на Агенцията Едуард Сноудън предоставя документи, уличаващи я в системна злоупотреба със специални разузнавателни средства. Потърпевши са милиони хора по света. Разказът е именно за този човек, дръзнал да се противопостави на мощната държавна машина.

300 шедьоври говорят на езика на вярата

Около 300 шедьоври на изкуството, снимки на великолепни храмове и много карти се съдържат в изданието "Цивилизации и религии". Авторът доц. Мира Майер от Нов български университет представя основните положения в монотеистичните религии, наред с произведенията на гениални архитекти и художници, вдъхновени от вярата. Микеланджело, Леонардо да Винчи и Рафаело присъстват с великолепните си творби, наред с ненадминатите сгради на църквата "Света София" в Истанбул, базиликата "Свети Петър" в Рим, джамиите в Мека и Медина, както и "Куполът на скалата" в Йерусалим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай