Супер "Перо" за Иван Теофилов

Супер "Перо" за Иван Теофилов | StandartNews.com

Големият поет Иван Теофилов получи поредна специална награда – за приноса си към българската литература. Връчи му я шефът на НДК Мирослав Боршош на церемонията за раздаването на годишните призове на тематичния клуб "Перото" в чест на първия му рожден ден. Само преди броени дни Теофилов си тръгна от Созопол с "Аполон Таксофорос" – гран при на "Аполония". "Неговата поезия придава космически вкус на живота. Точно сега достойнството на Иван е особено необходимо", коментираха колеги на Теофилов. Сред тях бяха и победителите в съответните категории.

Георги Господинов прибра своето пиленце с яйце и перо за стихосбирката си "Там, където не сме". И извика на сцената другите двама, които бяха номинирани с него - Цочо Бояджиев за „Книга за ирониите и опрощенията" и Надежда Радулова за „Когато заспят". "Някак ще поделим пластиката на проф. Емил Попов между тримата", закани се Жоро и прегърна конкурентите си. При прозаиците победител очаквано се оказа Деян Енев за творбите си "Мария" и "Гризли".

Овациите за него също бяха продължителни. Първи го поздравиха другите в групата - Ангел Игов, влязъл в списъка с „Кротките" и Александър Секулов със „Скитникът и синовете". Прекрасният комикс на Сотир Гелев и Пенко Гелев "Илийчо, Август и 7-те джуджета" беше първенец при писанията за деца. При дебютантите късметлията е Георги Бърдаров за "Аз още броя дните" - текстът, който спечели формата "Ръкописът" по БНТ. Неслучайно програмният директор на Канала Севда Шишманова поднесе пиленцето. При преводачите спечели Ксения Банович за текстовете й на хърватски на „18% сиво" на Захари Карабашлиев, „Алкивиад Велики" и „Случаят Джем" на Вера Мутафчиева. "Перото" е пространство за преживяване и истинско споделяне", коментира Мирослав Боршош.

"Тук е единственото място, където вече можеш да общуваш с колеги", категорични са още Теодора Димова и Бойко Ламбовски. Официален гост на церемонията бе столичният кмет Йорданка Фандъкова. Междувременно огромен светещ надпис с името на София, изписано на латиница грейна пред централния вход на НДК. Инсталацията е с общ размер 120 на 500 сантиметра – буквите са в бяло, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай