Султан кани наша певица в харема

Прелюбопитните истории на Валентин Бояджиев продължават в том 2

Султан кани наша певица в харема | StandartNews.com

Това се е случило някъде в началото на петдесетте година на миналия век. Парижката Гранд опера гостува в Мароко. Сред звездите на престижната трупа е българката Илка Попова. Красивата певица е заобиколена от безброй почитатели. Сред тях е и султанът на Мароко, който буквално се влюбва в звездата. Нейната коронна роля, на циганката Кармен, кара мъжките сърца да ускоряват ритъма си.

След представлението всички артисти са поканени в двореца на султана. Той развежда Илка из палатите си, построени от великия Ахмед ал Мансур. Двамата се движат из изключителен разкош, влизат дори в харема, където живеят 406-те съпруги на султана. Следва деликатното предложение Попова да стане 407-ата. Тактично тя отказва. Приема обаче скъпите подаръци.

Тази история е публикувана в книгата "Завоите на българската история 2", издадена от "Ciela". Авторът на двутомника Валентин Бояджиев със сизифовско усърдие и упоритост вече години наред събира зрънце по зрънце прелюбопитни факти от живота на бележити наши сънародници. Много ще научим още от последната книга на журналиста. Например: Как вестникарят Стефан Танев подслушва под дивана заседание на Политбюро. Или защо Марги Хранова не стана инженер, а Васко Найденов - диригент. Елена Йончева пък за малко не била окачена на бесилото в Афганистан заради песен на Синатра, твърди Бояджиев. Новата му книга завършва с твърдението, че кораб се блъснал в Аспаруховия мост и за малко не го съборил, а старото посолство на Съединените щати било натъпкано с микрофони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай