Шведски криминалета разчупват жанра

Шведски криминалета разчупват жанра | StandartNews.com

През последното десетилетие писателите от Европейския север, и най-вече от Швеция, печелят лавинообразна популярност. Според статистиката шведският език се нарежда сред десетте най-превеждани в света днес. Без съмнение, най-големият принос за този международен успех се дължи на авторите на криминални романи заради това, че разчупват клишетата на жанра и изпращат силни социални послания. Оголва се без свян разпада на ценностите в модерното общество, затънало в проблеми въпреки богатството и благополучието си. Стереотипните ни представи за един свят на спокойствие, безгрижие и подреденост, за красивата "северна приказка" се разрушават. Героите са обикновени хора с провалени бракове, депресия и скучно хоби. Те водят обикновен живот. Понякога се сриват психически, но сблъскат ли се с житейска несправедливост са готови да действат. Не, те не са нито обичайните детективи супергерои, нито типичните закоравели престъпници. Всеки от нас може да е на тяхното място.

Именно поради тези причини издателство "Ера" започва поредицата "Северно сияние". Първата книга от новата серия е "Човекът, който не беше убиец" от Ханс Русенфелт и Микаел Юрт - талантливи тв сценаристи и продуценти. Наричат романа литературен феномен, защото в него срещаме един от най-оригиналните, чепати и колоритни образи в скандинавската литература - психолога Себастиан Бергман. Брилянтен криминален психолог, топ експерт по серийни убийци. Всеизвестен женкар. Арогантен и силно недолюбван от колегите си, той ще разкрива сложен криминален казус. Авторите на томчето са сценаристи на хитовия минисериал "Себастиан Бергман", както и на популярния и в България сериал "Мостът".

Брилянтният камерен роман на Юнас Карлшон "Фактурата" е следващото заглавие в поредицата, което ще се появи скоро по книжарниците. Не е криминале, а невероятна сплав от ирония, хумор, абсурдизъм и малка доза фантазия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай