Шекспир и партията на тиквите

Шекспир и партията на тиквите | StandartNews.com

Как Ромео стана вратар, а Жулиета спечели 100 бона от "Стани богат"

"Ще бъда откровен към вас, приятели: Евгени ми хареса". По принцип изобретателят пенсионер Фарадей рядко влизаше в кафенето на старшината от резерва Зографски. Ерген, самотник и мълчаливец той бе посветил живота си на едно - да открие онова перпетуум-мобиле, с което ще срине цената на тока. Воплите на скубещи косите си инкасаторки със сметки за стотинки бунеха нощите му. Собственици на електроразпределителни дружества плачеха и паднали на колене го молеха: Пощади ни, Фарадей! После хукваха да догонят трамвая, докато в луксозните им лимузини пенсионери хористи пееха: "Прости, в живота пречка си ми ти". Последният му сън беше по-жесток и от джихадист: Най-после победа. Откритието блести на слънцето. Талантлив художник кубист завършва масления му портрет с вградени жици от далекопровод. От Стокхолм го канят да получи Нобеловата си награда. И точно в този момент от ДКЕВР съобщават, че цената на тока се вдига с поне с 10%. Представител на НЕК зачита поема, посветена на борчовете на компанията, а от шведската столица му звънят, че е станала грешка. Събужда се, за да установи, че сънят е истина. На първа страницата вестниците пишат: "Токът поскъпва!".

- За кой Евгени говориш бе, Фарадей - попита старшината, докато слагаше кафето за 50 стотинки пред изобретателя.

- За Минчев от "Вип брадър", разбира се. Истински мъж. Твърд като канара.

Данче, аз реших да си пърдя, каза и точка

Това се казва поведение на член на Политбюро. Шикалкавещият Хамлет може само да завижда на характера му. Дори на Данчето Христова й хареса: Ми пърди си бе, Евгени, каза му ден преди жестокото им скарване. Но слушайте ме, те пак ще се сдобрят. И ще изпълнят в дует "Песен моя" от Йосиф Цанков.
Категоричността, с която Фарадей прогнозира бъдещите отношения на звездите, мигом го издигна до нивото на най-компетентните коментатори на шоуто. Истинска Кристина Патрашкова.
Фарадей се готвеше да продължи задълбочените си анализи по темата, когато вратата на кафенето рязко се отвори и внушителната фигура на хайку поета и професионален общественик Пантелей Харитонов изпълни рамката й. Прозвуча:

Позорно дело, свят нелеп, Харитонов - неприет.

Мъртва тишина. Мъжете в кафенето застинаха като статуята на голата Диана пред ямболската баня. Някой в дъното се опита да изръкопляска, но никой не го последва. Смелост да наруши неловкото мълчание събра единствено Спиро:

- Ще пиеш ли нещо, Пантелей?

- Ракия, разбира се.

- Със салатка, нали?

- Не. Мъката ще ми бъде мезе.

- Защо не луканка бе? Прясна е.

- Защото аз, поетът, интелигентът, опитен политик и професионален общественик позорно останах извън всички листи. Не ме номинира нито една партия, въпреки че членувам в 18. Не, това не са избори, това е "Сървайвър". Змии, гущери, а настоящият човек - настрана. Сволач.

По принцип ядоса ли се, поетът употребяваше руски думи. Навик, останал му от Наташа, най-красивата стриптийзьорка в целия Каспичан. Пред нейния талант колежките й изглеждаха като досадни съпруги, събличащи се преди лягане. Живяха заедно три години, докато Наташа избяга с един пакистанец, играещ гумен човек в пътуващ цирк. Съкрушен Пантелей написа:

Пакистанец я плени, и животът ми скърши

- Че то 18 партии в Англия няма - наивно отбеляза Фарадей.

- Няма, защото англичаните не ги панимают тези работи. За тях са важни шапката, кралицата и последната любовница на принц Хари. У нас е друго. Революция. Властта, натъпкана с пари, се търкаля по улицата. Но мен не ме търсете там. Аз съм идеалист.

- Като Маркс, Ленин и др. Герганов, партийният ни секретар в 28-мо СОУ - намеси се бившата учителка Доника Ганева, известна с това, че два пъти оставя в един и същи клас Патладжана, бъдещия бизнесмен и гордост на квартала.

- С Маркс и Енгелс започнах. Тогава написах:

БКП-то обичам като моята жена, и на кол да ме набучат, няма да се разведа...

Логично, когато падна Тато, станах социалист. Романтика. Дядото. И "Ален мак самотен нейде..." Да премина в СДС-то не бе трудно. Братовчед ми Геро издаде всичко. Той вече беше там. Каза, че от малък слушам "Свободна Европа", далтонист съм и не разпознавам красния цвят. Направиха ме общински съветник. До следващите избори обаче синята лавина се стопи. Братовчедът тръгна към НДСВ. И аз с него. Голямо натискане беше. Кръжочници от кол и въже кричаха "Негово величество! Да живее!" и напираха към двореца "Врана". В тълпата бе дори и един републиканeц. Щяха да го изключват, но щом Царя стана министър председател, повече никой го докосне.

- А какво стана с теб и братовчеда - не можа да укроти любопитството си изобретателят.

- Потърсихме единствения обходен път към царското сърце - "Партията на жените". Влизането в тази формация беше най-трудно. Първоначалната идея бе да сменим пола си, но се отказахме. Тогава братовчедът, който имаше два курса във ВИТИЗ, се хвана да играе Жулиета в авангардната постановка на Аристотел Стойчев. Според концепцията на режисьора красавицата бе бисексуална нимфоманка от планетата Сириус, дошла на земята заради Ромео, вратаря на отбора "Чергарски напеви". Според някой си Уилям Шекспир двамата имали закачка в миналото и сега чуждоземката дошла да си довършат работата. Освен това баща й Капулети се оказа незаконен брат на кръвния си враг Монтеки, а майка - им любовница на краля и първа братовчедка на кралицата. Краят е много щастлив, защото Жулиета печели 100 000 лева от "Стани богат", а Ромео спасява дузпа при дербито с "Лъвовете" от Овчи кладенец. Публиката прие спектакъла възторжено. Братовчедът бе обсипан с цветя. Мъже му се обясняваха в любов. В Партията на жените обаче не ни приеха. Казаха, че те са бутикова политическа формация, в която могат да членуват само роднини на шефката Драгоева. Омерзени се записахме в Партията на мъжете. Голям купон, хубаво вино, но никаква власт.

А без власт мъжът е безличен, недолюбен и гладен

Идеите на ГЕРБ харесахме чрезвичайно. Нито миг колебание. Наехме два декара край Полски Тръмбеш, засадихме ги с гербери и сложихме две расови странджански овчарки - Бойко и Цецо, да ги пазят. Но някой, подозираме човек на Станишев, отрови кучетата, разора герберите и засади тикви. Сега чакаме. Партия на тиквите още няма, но социолозите твърдят, че ако се създаде, ще има болшой успех. И тогава ще видите вие кой е Пантелей Харитонов и неговият братовчед Геро.
Мъртва тишина изпрати думите на поета. Последва мощно ура. Харитонов стана, меко се поклони и отпи. После поръча луканка. Мъката вече не беше неговото мезе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай