Съновидение на Вагенщайн за свети Борис I

Съновидение на Вагенщайн за свети Борис I | StandartNews.com

Творбата е написана като старинна хроника

Борис I е една от най-емблематичните и драматични фигури в българската древност. Езическият велик хан, а по-късно християнски княз Борис-Михаил е владетелят, който налага кога с неописуемо насилие, кога със святост и благост, но винаги с дълбоки прозрения в далнините на народа си православието и славянската писменост. Тези два държавнически акта, слели прабългари и славяни в единна европейска нация, превръщат България в една от най-великите и могъщи държави на своето време и предначертават Златния български век на сина му - Симеон.

"Съновидението" /"Колибри"/ е написано на език, вдъхновен както от оригиналните исторически източници, така и на съвременния литературен български, което му придава особен и оригинален привкус на старинна хроника.

Авторът Анжел Вагенщайн е известен както със сценариите на многобройни филми, реализирани в България и чужбина и получили престижни награди на големите кинофестивали, така и с романите си, преведени на френски, немски, английски, испански, италиански, полски, чешки, китайски, иврит и др. и получили признание и високи оценки от световната литературна критика.

По текста на Съновидение за св. Борис I е заснет филмът "Борис I" с участието на Стефан Данаилов в ролята на великия български владетел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай