Рози цъфтят в двора на Яворов

Рози цъфтят в двора на Яворов | StandartNews.com

Къщата на Яворов на столичната улица "Раковски" №136, където поетът е живял и творил между 1912 и 1913 година, доскоро беше може би най-окаяната в центъра на София. Не само защото фасадата й се лющеше, покривът течеше, а паметникът на един от най-големите ни лирици плесенясваше, обвит в храсти през лятото и заобиколен от изгнили листа, които нямаше кой да почисти, през есента.

Днес ситуацията вече е по-различна, макар и къщата все още да не е в държавни ръце. Новият й частен собственик, бизнесменът Васил Панчев, инвестира над 25 000 лева, за да поправи тотално разбития покрив и да освежи фасадата. В сряда, три дни преди крайния срок - 21 май, когато ще се случи Нощта на музеите, работниците нанесоха последните щрихи по ремонта: фугираха плочите в двора и оправиха бордюра на новата желязна ограда откъм приемната на Централата на СДС. Всъщност неприветливата пристройка към офиса на сините е единственото куцо място в обновения двор на къщата музей. Но както майсторите обясниха пред "Стандарт", за откриването на фасадата там ще се опънат транспаранти.
В двора на Яворов са насадени нови розови храсти, чемшир, райграс и алеи с цветя. Самата фасада свети в беж, счупените прозорци са подменени, а дограмата пребоядисана. Високо на предната част са закачени две нови български знамена. Паметникът на поета е измит и блести в бяло, а подписът му - в черно. Единствено задната стена на къщата, до която има ресторант, не е пребоядисана.

Обновената фасада ще бъде официално открита в Европейската нощ на музеите - на 21 май, в 19:30 часа. Струнен квартет на студенти от Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" ще свирят в двора. Там в съботната вечер ще бъде показана и изложбата "Път, на който не съзирам края", а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на големия поет. В сградата засега явно няма да се влиза. Пламен Георгиев-Крайски, новият директор на Националния литературен музей, отказа да коментира кога музеят ще заработи и какво има в къщата. "Стандарт" видя, че вътре все още стоят мебелите, използвани някога от поета и неговата любима Лора Каравелова. Дрехи на двамата влюбени все още стоят на щендер.
Бизнесменът Васил Панчев е инвестирал досега около милион евро в имота. Той провежда разговори с министъра на културата Вежди Рашидов за осъществяването на евентуална размяна на имоти, така че домът на Яворов най-накрая да мине в ръцете на държавата. Дотогава обаче има много какво да се прави, защото заради претенциите на по-предишните собственици са блокирани разпоредителните сделки с имота. Те са обезпечили с нея кредита си, в момента генерира дълг за неплатени лихви по кредит от частна финансова компания. 10-годишният кредит е от 2006 г. и е подписан с много тежки условия с 12% годишна лихва за 600 000, който междувременно е станал един милион и 200 000, разказа пред "Стандарт" Васил Панчев. "Работата е със символичен характер, а не в бизнес аспект. Но точните параметри тепърва ще уточняваме. При всички положения държавата ще придобие нещо, което е ценно за нацията. Тук говорим за морал, етика, за нещо, което да остане за поколенията - да остане името, че някои някога е направил жест. Това е добър пример и за други собственици на културни паметници. Всеки частен собственик иска да вземе обезщетение, ако може пет пъти по-голямо. Аз нямам подобни претенции", допълни още бизнесменът.

След 1944 г. собствениците на къщата са изселени и тя е превърната в музей. При реституцията наследниците си я връщат, а преговорите до първата покупка от "Отворено общество" продължават две години до 2003-а. Оттогава се сменят няколко собственици, никой от които не се грижи за къщата до днес.

Сякаш нещастието, което преживяват Яворов и Лора, е омагьосало дома. Именно там на 30 ноември 1913 г. след поредна сцена на ревност Лора слага край на живота си. Веднага след нея поетът също прави опит за самоубийство, но неуспешен. Загубил зрението си, той остава да живее там сам още една година, когато отлита към отвъдното, очернен от пресата и роднини на Лора, които го обвиняват в убийството на любимата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай