Роулинг зарадва феновете с нов разказ за Хари и компания

Роулинг зарадва феновете с нов разказ за Хари и компания | StandartNews.com

Нов разказ за Хари Потър и компания бе публикуван на сайта на писателката Дж. К. Роулинг - Pottermore. Във фокуса на историята този път е биографията на омразната и строга учителка Долорес Ъмбридж, професор по предмета Защита срещу черни магии, както и бивш служител в Министерството на магията.

Писателката разказва, че образът й е базиран на нейна учителка от училищните дни, която тя просто ненавиждала, но все пак запазва анонимността й. "Жената, за която става въпрос, отвръщаше на антипатията ми с интерес. Толкова инстинктивно, сърцато и (поне от моя страна) ирационално бяхме една срещу друга, че не мога дори да кажа защо", споделя още тя. Роулинг допълва, че прототипът на героинята имал същия странен вкус към натруфени, сладникави аксесоари и накити, както са представени предпочитанията на Ъмбридж в книгите и филмите от поредицата.

Ролята на Ъмбридж се изпълнява от актрисата Имелда Стаунтън, мила и сладка на пръв поглед, маска, зад която се крие злата й тиранична натура. Тя забранява на Хари да играе куидич и го принуждава да напише "Не трябва да казвам лъжи" на обратната страна на ръката си с перо, черпещо "мастило" от собствената му кръв.

"Долорес... е един от героите, към които изпитвам най-чиста неприязън", допълва писателката в края на своя разказ. Роулинг пише още: "Желанието й да контролира, да наказва и да причинява болка, все в името на закона и реда, смятам са също толкова осъдителни, колкото и откровеното бракосъчетание на Лорд Волдемор със злото."

Името Долорес Джейн Ъмбридж също не е подбрано случайно - Долорес означава скръб - нещо, което тя несъмнено предизвиква у хората около себе си. Фамилията пък представлява игра на думи от английския израз to take umbrage, което означава да обидиш. "Долорес е обидена от всяко предизвикателство към нейния ограничен мироглед. Сметнах, че фамилното име ще предаде дребнавостта и инатливостта на характера й", разкрива още Роулинг.

Наред с поробности за Ъмбридж в сайта си в петък писателката публикува и няколко други текста като историята на затвора Азкабан и подробности за герои с пост в Министерството на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай