Рекорди в НДК

Рекорди в НДК | StandartNews.com

Автори от България и Европа раздават автографи, входът е безплатен

100 изложители, 60 събития и 50 писатели на Панаира на книгата

НДК удари пореден рекорд - 100 участници, 60 събития и 50 автори са в афиша на пролетния панаир на книгата, който стартира днес върху площ от 1000 квадратни метра и ще продължи до 24 май на етажите и полуетажите. В централното мраморно фоайе за началото на грандиозното изложение дойдоха зам.министърът на образованието Ваня Кастрева, зам.министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, ресорният зам.кмет в столичната община д-р Тодор Чобанов, шефът на управителния съвет на асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров и директорът на НДК Мирослав Боршош. "Това са някои от най-хубавите дни в Двореца, когато тези огромни пространства се оказват тесни - защото са пълни с книги. Виждам хора, които всеки ден със своята работа правят възможна националната ни култура - издателите. Да припомним известния цитат на свeти Августин Блажени: "Много е хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш", каза Боршош."Хората свързват Панаира с 24 май и това е прекрасно. Не може да има просперитет в държава, в която знанието не е на висота. Не може да има мислещи и грамотни хора, ако няма творци и издатели, които да дадат шанс на духа", беше категорична Ваня Кастрева. "Израснала съм с книгите и за мен това е наистина светъл празник", заяви Бони Петрунова.

Някои от заглавията се харчат с 50 процента намаление. Почитателите на писаното слово ще се срещнат с автори и преводачи - наши и световни. "Хермес" представя "Патриархат" на Георги Мишев, "Живот на паралел" от Вероника Денева, която раздава автографи на 22 май, "Пропуканата България" без погледа на Тони Николов, Деян Енев, Калин Янакиев и Андрей Захариев от "Портал Култура". С читатели ще се видят още Йордан Ганчовски и Иво Топалов. "Колибри" представя Лидия Димковска от Македония с романа "Резервен живот" - дамата общува с фенове на живо в сряда от 16 часа. Катерина Хапсали, която се прочу с "Гръцко кафе", разказва за творбата си в четвъртък от 19 часа в зала номер 7. Спондж Боб Квадратни гащи пък ще зарадва малчуганите на 23 и 24 май.

От "Жанет 45" вадят новия роман на Здравка Евтимова "Една и съща река" и сборника с разкази на Бойка Асиова "Лудовица". В четвъртък с публиката си ще се срещне Аксиния Михайлова, единствената нашенка с престижната награда "Гонкур". На 22 май са диалозите между читатели и Благовеста Пугьова, Рене Карбаш, Илиян Любомиров, а на 23 и 24 май- с баш майсторите Божана Апостолова и Христо Карастоянов. От "Сиела" са уредили произведенията си да разписват Михаил Вешим, Деян Енев, Иво Сиромахов, а от "Кръгозор" - с Юлия Спиридонова и Пенко Гелев. От "Ера" уреждат романтиците с "Ябълково вълшебство", а от "Изток-Запад" с "Метаморфози"-те на Овидий и "Тоталитарният опит" на Цветан Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай