Реки от бежанци след българските въстания (Книгите тази седмица)

Реки от бежанци след българските въстания (Книгите тази седмица) | StandartNews.com

Стоян Райчевски описва "разоренията" на македонските ни братя

"Разоренията на македонските българи. 1878-1903" е първа част от трилогията сборници с документи на историка Стоян Райчевски. Другите две части обхващат периода до 1925 г. Книгата излиза в поредицата "Бежанци" на издателство "Захарий Стоянов".

Първият организиран въоръжен протест на българите в Македония против клаузите на Берлинския договор, който ги остави отново под османска власт и ги отдели политически от братята им в свободното българско Княжество, е Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. При потушаването на това въстание около 40 000 българи напускат родните си места и бягат в свободна България. Бежанските потоци от македонските области, останали под властта на султана, не престават и след това. Те се проявяват и засилват след всяка революционна проява, след действия на чети, и особено силно - след всяко ново народно повдигане, каквито са и Малашевското (1895) и Горноджумайското (1902) въстание.

Кулминацията на разорението на македонските българи, изразено чрез опожаряването и опустошаването на много селища и прогонването на нови десетки хиляди бежанци, които са принудени да оставят бащиния си край, за да спасят живота си и да потърсят убежище в свободната българска държава, настъпва при жестокото потушаване на Илинденско-Преображенското въстание през лятото и есента на 1903 г., когато повече от 50 000 души македонски българи напускат изпепелените си родни домове и бягат в България като бежанци.

Франция - кулинарна приказка

Една година в Париж! Това е сбъдната мечта на Ан, която от дете е очарована от Франция и нейните език и култура и, разбира се, от френската кухня. Като съпруга на дипломат, Ан е живяла на различни места по света, но нейната първа любов е Франция и възможността да бъде в Париж със съпруга си я прави щастлива. Това, което и двамата не подозират обаче, е, че той спешно ще трябва да замине за Ирак без право на придружител от семейството. Ан страда от тази раздяла, но вместо да се отдаде на лениво униние, решава да се заеме с нещо смислено - да пътува и да изучи няколко района на Франция с най-типичните за тях ястия, и да опише преживяванията си в книга. Към всяка от десетте глави на изданието ("ИК "Слънце") има старателно изпробвани рецепти на характерни блюда - говеждо по бургундски, кисело зеле с наденички, палачинки.

Четем шведско криминале

автор Хокан Несер

В малкото шведско градче Шумлинге Карл-Ерик и Росмари Хермансон очакват трите си деца и се подготвят да отпразнуват двоен юбилей: 65-годишнината на Карл-Ерик и 40-годишнината на дъщеря им Ева.
Децата се прибират в бащиния дом, но всяко донася своите грижи и сякаш ги "мята" върху плещите на чувствителната Росмари. Ева винаги се е държала дистанцирано към майка си. Историята, започваща със семейно тържество, се превръща постепенно в семейна драма, а не след дълго и в злокобна мистерия - в два последователни дни от къщата в Шумлинге изчезват синът Роберт и внукът Хенрик...

Снайперистите нощем не спят

В нецензурирани, потресаващи спомени бившият снайперист на райха споделя всекидневната си битка със смъртта, с глада, студа и жаждата - особено ужасни на Източния фронт. По чудо оцелял в чудовищната касапница, снайперистът заплаща живота си с високата цена да се стряска от кошмара на спомените до края на дните си.
Издател е "Прозорец".

Майкъл Конъли с нова кримка

В полицейското управление на Лос Анджелис не са много случаите, в които жертвата умира години след престъплението. Случаят е възложен на детектив Бош и на неговия партньор Лусия Сото. Ще се справят ли двамата, след като се оказва, че убийството е натоварено със сериозни политически последствия... Издава "Бард".

Щастието е чаша чай с теб

Необяснимото изчезване на издателя Атикус Крафтсман в сърцето на дълбоката испанска провинция изглежда е свързано с черната магия на пет отчаяни жени. Те са служителки в списание "Либарте", на което той е собственик, и са готови на всичко, за да запазят занаята си. Неусетно вълнуващата драма се превръща в романтична комедия. Издава "Хермес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай