Разкриха номерата на Агата Кристи

Разкриха номерата на Агата Кристи | StandartNews.com

10-дневен фестивал отбелязва през есента 125 години от рождението на кримикралицата

Експерти обявиха формула, чрез която читателите могат да посочат убиеца още на първата страница

Експерти откриха формула, по която читателите безпогрешно могат да разпознаят убиеца още на първата страница в романите на изключителната Агата Кристи, съобщава "Индипендънт". Групата изследователи са гостували в предаване на телевизионния канал Drama, посветено на творчеството на най-известната криминална писателка на всички времена. То е било посветено на 125-ата годишнина от рождението на Агата Кристи, която ще бъде отбелязана през есента с десетдневен фестивал. Пак тогава Би Би Си ще адаптира поне дузина от нейните творения, уточнява лира.бг. А те са поне 50.

Спецовете са анализирали 27 от сюжетите на Кристи, включително "Смърт край Нил" и "Убийство в Ориент експрес". Ако жертвата е удушена, то по-вероятно е злодеянието да е сторено от мъж. Ако действието се развива в провинцията, шансът престъпникът да се окаже в рокля, е 75 процента. С новата формула читателите могат да се опитват да изпреварват култовите герои Еркюл Поаро и Джейн Марпъл в разкриването на случаите.

"Събрахме най-различни статистически данни - включително споменаването на извършителя на престъплението във всяка глава. Открихме няколко модела, които се появяват най-често в историите на Агата Кристи - те са свързани с годината на публикацията, името на детектива, пола на убиеца, мотивите за престъплението и причината за смъртта. Обърнахме внимание и кога Кристи споменава за първи път извършителя във всяка книга. Интересно е да се отбележи, че когато убиецът е мъж, той е по-скоро положителен или неутрален персонаж в началото. Докато ако е жена, тя е отрицателна героиня от самото начало на романа", коментира д-р Доминик Джийнерод от Кралски университет в Белфаст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай