Представят книга за съдбата на българите в Македония

Представят книга за съдбата на българите в Македония | StandartNews.com

Благоевградският музей ще е домакин днес от 17:30 часа на премиерата на книгата „Раздяла няма. Македония срещу македонизма". Авторът Темелко Нешков описва духовния геноцид на българите в западната ни съседка. На събитието са поканени депутатът Велизар Енчев, бившият евродепутат Станимир Илчев председателят на Единна народна партия Мария Капон.

Книгата разкрива трудната житейска съдба на родения в с. Бело поле, Прилепско, Темелко Нешков, който заради отстояването на българската си национална принадлежност излежава 12-годишна присъда в Титовите затвори и лагери. След излизането му на свобода отново е подложен на тормоз. Постоянно е привикван от служителите на УДБ-а за „справки", подслушван е, клеветен от доносници, все прийоми на „Титовите" служби за сигурност, които правят живота му в Македония непоносим. Принуден да емигрира, напуска Югославия и се установява в Белгия. Там получава закрилата на ООН. След години на драматични обрати в живота на фамилия Нешкови, те осъществяват заветната си мечта, като се заселват завинаги в България.

Книгата е документален разказ от първо лице за големия обрат не само в личния живот на автора, но и за онази насилствено – принудителна разправа с цялото население на Македония, подложено на жестока денационализация. Тук няма нито ред измислица, нито ред литература, нито дори ред умозрителност.

На представянето на „Раздяла няма. Македония срещу македонизма" ще се чуят свидетелства на съвременници на автора, както и на сина му Любчо Нешков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай