Представиха България на писателска среща в Тунис

Представиха България на писателска среща в Тунис | StandartNews.com

Деканът на Филологическия факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски" – Благоевград проф. Магдалена Панайотова бе единственият български представител в Четвъртата международна писателска среща „Магреба 2016 - Литературата и диалогът". Събитието се проведе в Тунис, а нашият професор представи доклад на тема „Литературата – възможността да бъдеш себе си чрез някой друг", свои творби, както и работата на българския ПЕН-клуб.

В международната среща взеха участие 30 писатели, членове на PEN Internacional от Европа и Африка – писатели от Белгия, Франция, Португалия, Испания, Алжир, Полша, Мароко, Либия и др,ги страни. В продължение на три дни писателите обсъждаха възможността за диалог между различни културни традиции, възможността да разбираме Другия, бъдещето на литературата и на мултиезичието, отношението между коренно различни култури и литератури.

Срещата се проведе под егидата на Делегацията на Европейския съюз в Тунис. Инициатор на събитието, което се проведе в град Сиди Бу Саид, в двореца „Енжемба Езахра", бе посланичката на Европейския съюз в Тунис Лаура Баеза . Тя сподели, че писателските кръгове, които се формират на тези срещи, са една от възможностите за преодоляване на напреженията в съвременния свят. Докладите и презентациите от проявата ще бъдат публикувани в специално издание на делегацията на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай