Почина авторът на "Живей и помни" Валентин Распутин

Почина авторът на "Живей и помни" Валентин Распутин | StandartNews.com

Известният руски писател Валентин Распутин почина в московска клиника ден преди да навърши 78 години. Той постъпи на 13 март в болницата в кома и не е излизал от нея.

Последните години писателят трябваше да преживее две големи загуби - през 2006 г. при автомобилна катастрофа загина дъщеря му, а през 2012-а почина жена му. Распутин е познат в България с повестите "Последен срок" и "Живей и помни" (1976), "Повести и разкази" (1978), "Избрано в два тома" (1983). Негови пиеси са поставяни неколкократно на българска театрална сцена. В края на 70-те се стига и до скандал при опит "Живей и помни" да бъде играна в Театър "София". В последния момент премиерата е отменена, вероятно по заповед от Москва, където на писателя, въпреки таланта му, се гледа с подозрение. Причината за цензурата е темата за войната, изведена чрез образа на един дезертьор.

Само година по-късно същият спектакъл все пак е поставен у нас - във варненския театър, и е игран 35 пъти. През сезон 1979-1980 г. Крикор Азарян връща руския драматург на родна сцена - с постановка по "Последен срок" в Народния театър.
Распутин е автор и на повестите "Прощаване с Матьора", "Уроци по френски", "Човек от този свят", "Пари за Мария" и "Пожарът" (1985 г.), която е сурово художествено предупреждение за бъдещите сътресения, стоварили се върху страната. През 2010 г. Съюзът на писателите на Русия номинира Распутин за Нобелова награда за литература.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай