Писмата на великите

Толкин като Дядо Коледа съветва децата си да помолят баща си да ги научи да четат

Писмата на великите  | StandartNews.com

Как да обичат, живеят, мислят и мечтаят - това са съветите на големите към децата им

Писмата на великите към децата им са едни от най-нежните послания, на които можем да попаднем. Знаем колко добър е всеки от тях, когато пише книгите си, но когато знаеш, че онова, което създаваш, е насочено не към целия свят, а към най-любимото ти същество, тогава влагаш цялото си сърце. Тук са пет от най-хубавите писма от този тип.

Айнщайн: Прави само това, което ти носи удоволствие!

През 1915 г., когато е на 36 години, Айнщайн живее в Берлин, докато съпругата му Милева, с която са разделени, и двамата му синове, Ханс Айнщайн и Едуард "Тете" Айнщайн, живеят в сравнително безопасната по това време Виена.
На 4 ноември, когато току-що е завършил Общата теория на относителността, която ще му донесе световна слава, Айнщайн пише на 11-годишния си син Ханс Алберт.

Скъпи мой Алберт,

Вчера получих твоето скъпо писмо и много се зарадвах. Бях започнал да се страхувам, че повече няма да ми пишеш. Когато бях в Цюрих, ти ми каза, че ти е неудобно, когато идвам. Мисля, че е по-добре да се видим на друго място, където никой няма да нарушава спокойствието ни. Във всеки случай ще настоявам всяка година да прекарваме по цял месец заедно, така че да видиш, че имаш баща, който държи на теб и те обича. Освен това можеш да научиш много добри и красиви неща от мен, нещо което друг не би могъл така лесно да ти предложи. Това, което съм постигнал с толкова много усърден труд, не трябва да бъде само за непознатите, а преди всичко за моите момчета. Тези дни завърших един от най-красивите трудове в живота си. Когато пораснеш, ще ти разкажа повече за него.

Много съм доволен, че намираш радост в пианото. Това и дърводелството са по мое мнение най-добрите занимания за твоята възраст, по-добри дори от училището. Защото това са неща, които пасват много добре на млад човек като теб. Главното е да свириш на пианото най-вече неща, които ти харесват, дори ако учителят не ти ги дава за домашно. Това е начинът да учиш най-добре - когато правиш нещо с такова удоволствие, че не забелязваш как минава времето. Аз понякога съм толкова погълнат от работата си, че забравям за обяда...

Целувам теб и Тете.
Поздрави на мама.
Татко

Стайнбек: Нищо добро не се изплъзва

Най-големият син на Стайнбек - Том, му пише писмо през 1958 година и му споделя, че е влюбен. Именитият му баща му отговаря с ето този емблематичен текст, в който Стайнбек говори за природата на любовта.

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Ще ти отговоря според моята гледна точка и, разбира се, Илейн - според нейната.
Първо - ако си влюбен, това е хубаво нещо - това е може би най-доброто нещо, което може да се случи на някого.
Второ, има няколко вида любов. Едната е себелюбиво, зло, обсебващо, егоистично нещо, което използва любовта за самоважност. Тази е грозна и саката любов. Другата е изливане на всичко добро у теб - на милосърдие, съображение и респект - не само социалното уважение на обноските, но по-великото уважение, което е признанието на друг човек за уникален и ценен. Първият вид може да те разболее, да те накара да се чувстваш нищожен и слаб, но вторият може да освободи в теб сила и кураж, и доброта, и дори мъдрост, които не знаеш, че притежаваш.

Ти казваш, че това е зряла любов. Щом я усещаш толкова дълбоко - разбира се, че е зряла любов.

Но не мисля, че ме питаш какво чувстваш. Ти знаеш по-добре от всеки друг. Това, с което искаше да ти помогна, е да разбереш какво да правиш с чувствата си - и това аз мога да ти кажа.

Ликувай за нея и бъди много доволен и благодарен за нея.

Обектът на любовта е най-добрият и най-красивият. Опитай се да живееш така.

Ако обичаш някого - не съществува възможност за вреда, ако го споделиш - само трябва да запомниш, че някои хора са много срамежливи и понякога признанието трябва да вземе предвид тази срамежливост.

Момичетата си имат начин да разберат или усетят как се чувстваш, но те обикновено искат също да го чуят.
Понякога се случва така, че на това, което усещаш, не се отвръща по една или друга причина - но това не прави чувството ти по-малко ценно или добро.

Последно, аз знам какво усещаш, защото аз го имам и се радвам, че го имаш и ти.

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла. Илейн ще организира всичко, защото това е в нейната област и тя ще го направи с удоволствие. Тя също знае за любовта и може би ще ти даде малко повече помощ от мен.
И не се притеснявай да загубиш. Ако е правилно, случва се. Най-важното е да не се бърза. Нищо добро не се изплъзва.

С любов,
Татко

Фицджералд: Не се тревожи за миналото

През 1933 г. Франсис Скот Фицджералд пише писмо до дъщеря си, която по това време е на 11 години. В писмото си той й дава безценни съвети за това за какво си заслужава да се тревожи в живота си и за какво не.

Тревожи се за смелостта.
Тревожи се за чистотата.
Тревожи се за способността си да изпълняваш.
Тревожи се за умението си да яздиш.

............

Не се тревожи за хорското мнение.
Не се тревожи за кукли.
Не се тревожи за миналото.
Не се тревожи за бъдещето.
Не се тревожи за това, че порастваш.
Не се тревожи, че някой те изпреварва.
Не се тревожи за триумфа.
Не се тревожи за провала, освен ако той не се е случил по твоя лична вина.
Не се тревожи за комарите.
Не се тревожи за мухите.
Не се тревожи за насекомите като цяло.
Не се тревожи за родителите си.
Не се тревожи за момчета.
Не се тревожи за разочарования.
Не се тревожи за удоволствия.
Не се тревожи за задоволявания.

............

Помисли за следното:
Какво всъщност целя?
Колко добър/добра съм наистина спрямо връстниците си по отношение на:

А.) Стипендията.
Б.) Проумявам ли наистина хората и мога ли да се разбирам с тях?
В.) Опитвам ли се да направя тялото си полезен инструмент, или го пренебрегвам?

С обич,
Татко

Толкин като Дядо Коледа

Бащата на фентъзито Дж.Р.Р. Толкин пише писмо на децата си, в което се прави на Дядо Коледа. А умението му да се превъплъщава във фантастични образи е както винаги на най-високо ниво. Ето какво представлява писмото му:

От: Къщата на Скалата
Върхът на Света
Близо до Северния полюс
Коледа 1925

Мили мои момчета,

Ужасно съм зает тази година - ръцете ми се разтреперват повече отвсякога, само като си помисля за това - а и не съм особено богат. Всъщност много лоши неща се случиха, заради което някои подаръци се счупиха, а Полярната Мечка от Северния полюс я няма, за да ми помогне, и трябваше да се преместя в нова къща точно преди Коледа. Представяте си в какво състояние е всичко и ще разберете защо имам нов адрес, както и защо мога да напиша само едно писмо на двама ви.

Всичко стана през един много ветровит ден миналия ноември, когато вятърът ми отнесе шапката и тя заседна на върха на Северния полюс. Въпреки че й казах да не го прави, Мечката се качи, за да вземе шапката - и успя. Полюсът обаче се счупи на две и падна на покрива на моята къща, а Мечката падна през дупката от снега в кухнята с шапката на носа си и всичкият сняг се изсипа от покрива в къщата, и се разтопи, и изгаси всички огнища, и стигна до килера, където събирах подаръците за тази година, а кракът на Мечката се счупи. Тя вече е добре, но й бях толкова сърдит, че тя каза, че няма да се опитва да ми помага повече. Гордостта й явно е наранена, но смятам, че ще й мине до следващата Коледа.

Пращам ви снимка от инцидента и от новата ми къща на Северния полюс (с килери за подаръци в скалите). Ако Джон не може да разчете почерка ми на стар, треперещ човек (1925-годишен), нека помоли баща си за помощ. Кога Майкъл ще се научи да чете, за да пише писмата си до мен сам?

Много любов и за двама ви, както и за Кристофър.
Това е всичко. Довиждане.

Дядо Коледа

Кърт Вонегът: Съветите са замаскирани мечти

Авторът на "Закуска за шампиони" и "Кланица 5", в писмо към дъщеря му Нани. То е от 1972 година и разкрива много от интимния живот на писателя.

Скъпа Нано,

Сигурно знаеш, че докато бях студент в колежа, не писах много на моите родители. В първото си писмо от там ти ми каза всичко, което има значение - че ме обичаш много (освен когато си в задръстване). Марк ми написа същото неотдавна. Това помага и оставя следа в продължение на години. Аз спестих такова съобщение на моите родители, така си мисля. Или това, или съм го казвал толкова често, че то е станало безсмислено. Така или иначе, резултатът е същият.
Обещавам да се поуча от съвета ти - да се опитам да рисувам отново. Отказах се, когато леко талантливият дух, от когото бях наел ръцете, реши да се съсредоточи върху друга работа. Всичко ми се изясни пред очите за един кратък момент. След това дойдоха мацаниците като от детската градина.

Повечето родителски писма съдържат изгубените мечти на самите родители, замаскирани като добри съвети. Моят добър съвет към теб е да платиш на някого да те научи да говориш чужд език, с който да се срещате 2-3 пъти седмично и да разговаряте. Също така наеми някого, който да те научи да свириш на музикален инструмент. Това, което прави този съвет особено дълбок и безкористен, е фактът, че все още не съм умрял. И ако е добър съвет, вероятно щях да го приема и аз.

Едно от най-потресаващите неща, които са ми се случвали, когато бях на твоята възраст, бяха свързани с една жена, която сега е на моите години. Тя не знаеше какво да прави с живота си. И аз й казах, че най-малкото, което може да стори, е да се научи да свири на пиано. Но моят апартамент не е достатъчно голям за пиано, а и аз съм прекалено мързелив, за да се преместя. Едит имаше точната рецепта за мързеливи хора: ожени се за някого с много енергия за горене.

Заминавам за Англия за една седмица другия месец - ще посетя колежанския град за представянето на "Кланица 5". Ще си мисля за теб и ще си спомням с удоволствие колко срамежливи бяхме и колко привързани бяхме един към друг.Това беше подходящо. Щеше да бъде омразно, ако бяхме щастливи като баща и дъщеря от някое телевизионно предаване.
Не отговаряй на това писмо в продължение на години.

Запомни ме нежно.

С любов

К.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай