Париж чете родни писатели

Мирослав Боршош, Кристине Карие, Жером Бесиер и посланикът ни в Париж Ангел Чолаков разговаряха за родната литература

Париж чете родни писатели | StandartNews.com

НДК дари на Центъра книги на наши автори на френски и каталог на литературата ни

От Вазов и Йовков до Анжел Вагенщайн и Виктор Пасков влязоха в колекцията на "Жорж Помпиду"

За първи път селекция от творби на български автори влиза в колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж. Избрани произведения на Иван Вазов, Йордан Йовков, Йордан Радичков, Анжел Вагенщайн, Виктор Пасков, Теодора Димова, Веско Бранев, Емилия Дворянова, Георги Господинов, Алек Попов, в превод на френски, от днес вече могат да бъдат намерени в една от най-известните библиотеки в света.

За това се договориха преди няколко месеца директорите на НДК Мирослав Боршош и на "Жорж Помпиду" - Кристине Карие. "Впечатлена съм от размаха, бързината и всеотдайността, с която работите", каза Карие в Париж по време на срещата с Боршош тези дни. Той дари на центъра книгите на наши автори и представи каталога "Съвременни български писатели", който НДК издаде на английски преди дни. В продължение на месец Центърът представя произведенията на новия литературен сезон. Тази година за първи път ще има и преглед на съвременните български писатели. "Каталогът е изключително полезен, защото ни дава систематизиран поглед върху вашата литература и автори. След като се запозная в детайли с изданието, ще поръчам още произведения", каза Кристине Карие.

Беше обсъдена и възможността български филми да бъдат показани в рамките на фестивала на документалното кино, който се организира всяка година от "Жорж Помпиду". Посланикът на България в Париж Ангел Чолаков обеща да представи лично творците ни във френската столица. Жером Бесиер, директор на департамент "Изкуство и литература" в библиотеката на "Жорж Помпиду", беше изключително впечатлен от селекцията на българските творби.

Центърът е създаден през 1977-ма и е третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство той пази една от трите най-важни колекции на съвременното изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон. Освен това е дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театрални постановки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай