Отново "Отклонение" за феновете на Блага

Отново "Отклонение" за феновете на Блага | StandartNews.com

Невена Коканова и Иван Андонов са героите в един от най-добрите БГ филми на всички времена

Премиерите на романа и едноименния филм съвпадат с началото на любовната история между писателката й мъжът й Йордан Василев

Феновете на Блага Димитрова, на нейния изтънчен ум и изящен език от петък ще четат седмото издание на "Отклонение" - изключителния роман, който продължава да бъде без аналог в родната женска и мъжка литература. Блага, която заради капризи на съдбата и игра на обстоятелствата беше дори вицепрезидент, подал оставка, през 60-те години на миналия век разбива мачовската концепция в БГ прозата. Тя разнищва любовта - в очаквани и неочаквани измерения, в сблъсъка между миналото и бъдещето, във войната между половете. "Отклонение" е увертюрата и удивителната към нашенската сексуална революция, която всъщност никога не се случва. Романът е преведен на десет езика, като немският тираж излиза с различни заглавия в тогавашните Западна и Източна Германия. Тъкмо заради това преводачът Норберт Рандов успява да даде текста и в двете "държави". В СССР обаче "Отклонение" не се появява. Голямата част от неизкушената публика е убедена, че това е първата книга на Блага - но това съвсем не е така, защото поетесата вече е публикувала томчета със стихове.

С премиерите на "Отклонение" и едноименния филм, който Гриша Островски и Тодор Стоянов снимат по сценарий на Блага, е свързано началото на любовната история между писателката й мъжът й Йордан Василев. Те се сближават, когато книгата все още не е излязла, но лентата вече е заснета. Блага вероятно вече е била във вихъра на чувствата, защото уговаря прожекция само за Василев в малък салон на Кинематографията до паметника на Левски. "Отклонение" бе доста необичаен за онова време: никаква комунистическа пропаганда. Показваше само любовта между двама млади хора и нейното продължение след години. Самата Блага бе отклонение от традиционната литература на пропагандата. Романът бе отпечатан след появата на филма в тираж 10 000 - веднага се разграби. Следващите пет издания между 1967 и 1993-а също излязоха в тиражи, каквито отдавна вече няма. Защото подобни творби отговаряха на някогашните стремежи на нашата интелигенция, а всяка свободна дума бе забранена. Блага се осмеляваше да наруши правилата на диктатурата", разказва първият главен редактор на вестник "Демокрация". Той и Блага стават близки приятели с Невена Коканова и Иван Андонов, които изпълняват главните роли в хита, един от най-качествените в родната екранна индустрия за всички времена. Всъщност, докато пише сценария, Блага вижда именно Невена. Според градските легенди идеята за "проекта" се ражда в дизайнерското ателие на прочутата мадам Нини. Докато Блага е на проба, майсторката на шева и кройката я пита: "Защо не направиш някой образ за Венчето?". И въпреки всичко, велможите в соцкиното допускат Коканова до снимачната площадка след серия от усложнения. Гриша Островски и Тодор Стоянов, който е и оператор на продукцията, трябва първо да "кастват" Доротея Тончева - по-късно тя остава пред камерите. Има предложение и за Цветана Манева, но на финала Невена остава двойка с Андонов.

Едно към едно

"Тая любов на шега излезе най-голямата истина в живота ми!"

"Защо трябва винаги да бъдем сериозни, непогрешими и скучни като пътни указатели?"

"Хора, сърцето ви е домашно куче, свикнало с късия синджир и кошарата."

"Въображението и паметта си дават среща в нас двамата. Навярно това е любовта - без вериги, без решетки, без клетви. Без гаранция. Истинската любов, най-хубавата - това е свобода. Вратата не се заключва. Мога да си отида, когато поискам."

"Непонятна ми е женската привързаност към оня мъж, който ги подкрепя и закриля. То е все едно да обичаш дърво, на което можеш да се облегнеш."

"Нека си разбия главата. Да спя на гол камък. Но да не затъвам в това тресавище на полуживот, полулюбов, полусмелост. А какво ще постигнеш? Четвърт час, четвърт близост, четвърт сърце. Ти, която искаше или всичко, или нищо..."

"Независимо от това изгодно или не, благоразумно или не. Да обичаш, защото обичаш. Това е единственото основание."

"В живота са повторими само напразните усилия да се върне пропуснатото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай