Отиде си авторът на "Рагтайм"

Отиде си авторът на "Рагтайм" | StandartNews.com

Доктороу почина на 84 в Ню Йорк след усложнения от рак на белия дроб

Литературният свят отново е в траур - отиде си един от най-големите и разпознаваеми автори на ХХ век. Едгар Лоурънс Доктороу, прочул се най-вече с романите си, класики в жанра, "Рагтайм" и "Били Батгейт", е починал на 84 години в болница в Ню Йорк, съобщи синът му Ричард. Краят на писателя е настъпил в резултат на усложнения от рак на белите дробове, с който той е водил дълга борба. Президентът Барак Обама отдаде почит на Доктороу, окачествявайки го като "един от най-големите автори на романи в Америка". "Неговите книги ме научиха на много неща, той ще ни липсва", написа Обама в Туитър. Канадската белетристка, поетеса и литературен критик Маргарет Атууд също публикува пост в мрежата: "Научих тъжната новина, че старият ми приятел Е. Л. Доктороу е починал. Добър човек и ключов за САЩ автор. Винаги беше мил и забавен."
През близо 50-годишното си творчество Доктороу се радва на огромна популярност, отбелязва Асошиейтед прес. Публикувал е

12 романа, три от които екранизирани

два сборника с разкази, пиеса и многобройни есета и статии.
Доктороу е роден в Ню Йорк през 1931 г. в семейство на руски евреи имигранти. В Бронкс той израства в годините на Голямата депресия. Още тогава проявява интерес към писането и публикува в училищното списание. По-късно детските му спомени ще се отразят в едни от най-значителните му творби. След като завършва блестящо образованието си в Кениън Колидж, Охайо, през 1952-ра постъпва в Колумбийския университет. Там се запознава с Хелън, студентка по драма, и през 1953-та, още докато той отбива военната си служба в американската армия в Германия, се женят. Имат три деца. След казармата Доктороу става сценарист в "Калъмбия пикчърс", работи като редактор в "Ню америкън лайбръри" и "Дайъл нюз" заедно с Ян Флеминг, Айн Ранд и Норман Мейлър, преди да реши сам да започне да публикува книги. Когато някои от тях се превръщат в бестселъри, минава на свободна практика.

Първият му роман, "Добре дошли в трудни времена", публикуван през 1960 г., получава положителни отзиви от критиката. Година по-късно е екранизиран. В творчеството си Доктороу обхваща многообразни и многопластови социални проблеми. Съчетава исторически факти с реални и по-рядко измислени личности. В едно от своите интервюта писателят заявява, че за него сюжетът остава на втори план за сметка на "моментната снимка" на дадено събитие или период. Още първите му творби са добре приети от широката публика и специалистите, но истинска слава му донася романът "Рагтайм" (1975). Книгата описва подготовката на Америка за влизането й в Първата световна война. В нея се преплитат няколко основни сюжетни линии, които имат в повечето случаи твърде косвена връзка помежду си. Историческата документалистика се съчетава с художествената измислица. Присъстват реални герои от началото на ХХ век - Хенри Форд, Дж. П. Морган, Хари Худини, Теодор Драйзър, Ема Голдман, Зигмунд Фройд. Техните съдби по един или друг начин тясно се преплитат със съдбите на обикновените хора - литературни герои, измислени от автора. Така се получава паноптикум, поредица от картини, характеризиращи епохата.

Книгата е номинирана за най-добър роман, печели приза за белетристика на Националния кръг на литературните критици през 1975-а и отличието на Американската академия за изкуства година по-късно. Авторитетното издание "Модърн лайбрари" през 1998 г. поставя "Рагтайм" под номер 86 в списъка си със 100 най-добри книги, написани на английски през ХХ век. Списание "Тайм" го включва в своята класация на 100 най-добри книги, написани на английски от 1923 до 2005-а.

Милош Форман е запленен от творбата

и през 1981-ва я екранизира. Лентата, в която играят и Джак Никълсън и Самюел Джаксън, има 8 номинации за "Оскар". Седемнадесет години по-късно излиза и едноименният адаптиран мюзикъл.

Подобно съчетаване на документалистика и фикция има и в другите романи на писателя. Талантът на Доктороу включва и майсторски сюжет, и талантливо перо, но най-поразително е неговото проникновено, педантично населено с вещи и факти, напълно овладяно въображение. Голямата депресия се оглежда в "Езерото на гмурците" и в "Световното изложение", животът в Бронкс - в "Били Батгейт", а съвременният свят - в "Жития на поети: Шест разказа и новела". Режисьорът Робърт Бентън прави филм от историята на момчето от Бронкс Били, попаднало под влиянието на местен гангстер. Лентата е с участието на Дъстин Хофман, Никол Кидман, Лорън Дийн и Брус Уилис. Изброените до тук творби са преведени и на български както и романите "Призраци в Ню Йорк" и последният "Хомър и Лангли", излязъл през 2009-а.

Доктороу се радваше на добър прием от критиката, която няколко пъти го удостоява с годишните си отличия. През 1986 г. печели Националната литературна награда за "Световно изложение". "Историята е настоящето. Затова и всяко поколение я пише отново. Сега зная, че всеки миг си има своя истина и че това, което наричаме измама, е всъщност истината на отделния миг, желанието той да бъде това, което изглежда", казва писателят, коментирайки сюжета на "Тhe March", сред най-признатите му книги, все още не издадена у нас. Романът прави реконструкция на една от най-противоречивите кампании от Гражданската война в Щатите -

бруталния поход на генерал Шърман през Юга

През последните години от живота си Е. Л. Доктороу често пише литературни критики и публицистика. Прави обширни очерци за Джек Лондон и Хемингуей. Спира се и на актуалните социални и политически проблеми. Става един от най-големите критици на политиката на президента Джордж Уокър Буш.

В памет на поета

Каре
Днес Мая Вапцарова ще бъде във Висшето военноморско училище във Варна. Поводът е 73-годишнина от разстрела на Никола Вапцаров, един от най-светлите възпитаници на това училище. С тези слова и стихове тя ще се обърне към курсантите.

Осъзнавам, че днес, 23 юли, всички ние се докосваме до енергията на онази "бликаща младост, която раздрусва светът," която с марш и удар на крак събужда заспалата земя, застанала пред нас с жестокия въпрос: "Е какво ще ни дадеш, историо?" И този въпрос се повтаря вече 73 години.
А отговор? Отговор все още липсва. Ние мълчим и чакаме. Вероятно така са питали и Ботев, и Левски, и Вапцаров, и хилядите на вашата възраст. Питайте, питайте, с този удар на крак вие карате дори мъртвите да тръгнат с вас да ви помагат. Сигурна съм, че вашите преподаватели вече са ви запознали с чувството за Родина, и с познанието за онова, което винаги е било необходимо, за да я има. Но сега се изправяте пред най важното изпитание: да осъзнаете своето "място в живота и напразно не се давайте". То не е нито в майчините скути, нито в прегръдката на любимата, нито на дъното на морето, нито по върховете на планините и властта. България я е имало от най-дълбока древност и ще я има и в бъдеще, защото никога не я е напускало чувството за социална справедливост. Нищо, че е изтрита от някои световни карти. Земята пише историята, а звездите хранят идеите на духа. Не търсете големия залък. Вашите преподаватели вече са ви го поднесли. Сега е важно да се научите да не падате никога на колене, а още по-важно е да накарате и нас да не го правим?!

Портрет на Вапцаров

Висок ръст
Слаб и кестеняв.
Очите тъмни.
Може би усмихнат.
Замислен.
Малко вироглав.
Поет.
Тъй външността му
в досиетата описват.
Черти особени - у него липсват.
А белег за величие - няма.
Какво безличие е обикновената
"човешка драма"
Характера му - знам ли-
бездна неразкрита.
Човек - една велика личност.
Кой смее из душата му да скита?

Дълбаем днес за теб слова
и мъдрим многословия.
Ужасно е, когато чрез смъртта
споделяш своето условие.
Трагична е човешката съдба.
и всички тези доказателства и дати.
Дали за теб това не са - куршуми,
от оловни слова изляти.

Мая Вапцарова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай