Обама чете за Шипка и Рилския манастир

Обама чете за Шипка и Рилския манастир | StandartNews.com

Варна. "Рекламирайте чудесата, които имате. Светът трябва да ги види, да чуе за тях", апелира британската писателка и пътешественичка Серена Фас. Тя пристигна във Варна, за да види най-старото обработено злато в света. Преди това е посетила тракийската гробница в с. Александрово, където събирала материал за бъдещата си книга "Трите влъхви".

Серена Фас представи книгата си "Кръстът", от която копия имат президентът на САЩ Барак Обама, британската кралица Елизабет, Далай Лама и вече са запознати с едни от най-популярните родни забележителности, отразени в нея - Рилския манастир и църквата в с. Шипка. Британската пътешественичка е близка на принц Чарлз и на покойната Майка Тереза. Тя в продължение на 40 г. кръстосвала света и събирала различни изображения на кръстове. В книгата си включила 400 от тях - православни и католически, от различни епохи и страни. Сред тях са кръстове от храма в Шипка и от Рилския манастир, както и снимки на украсени с християнския символ корони, поръчани от родителите на Симеон Сакскобургготски.

Пет копия от книгата си Фас дари на Регионалната библиотека във Варна. Британката, която дълги години е въртяла и туристически бизнес, е категорична, че с уникалните си исторически паметници и манастири България може да стане световен център за модерния сред заможните европейци поклоннически и културен туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай