Новите книги тази седмица

Новите книги тази седмица | StandartNews.com

Джордж Фридман търси ключа към бъдещето на Европа

Джордж Фридман е известен с твърдението си, че на хората, които се занимават с геополитика, обикновено им липсва известна доза въображение. По този повод "Ню Йорк таймс" отбелязва: "Когато четете Джордж Фридман, често изпитвате усещането, че той е вълшебник с магическо кълбо." Джордж Фридман е основател и директор на "Стратфор" - един от водещите американски институти за стратегически анализи и прогнози. У нас е познат с двата си бестселъра "Следващите 100 години" и "Следващите 10 години".

И в тази книга той демонстрира брилянтния си стил - остър, полемичен и сладкодумен. Самата книга неизбежно ще предизвика разнопосочни мнения, защото засяга горещи и взривоопасни теми, където се пресичат световни интереси. Европа е като красива средновековна катедрала - трудна за изграждане и още по-трудна за поддържане. Интелектуалният й блясък е неоспорим, но тя не е единна, защото е сбор от 50 национални държави, обременени от конфликти, които тлеят от векове и само чакат "ветровете на войната", за да се разпалят с неподозирана сила. В края на ХV век тя завладява света. И го управлява повече от 400 години. Това е цивилизацията на белия човек, която се основава на научната, индустриалната, културната и какви ли не още революции. Светът под хегемонията на белия човек е стабилен, предвидим, проспериращ. Да, но идва ХХ век. И само за 31 години - от 1914 до 1945 - Старият континент се самовзривява.

Европа вече не е центърът на света. Нейните империи, унизени и смазани, са само восъчни експонати в музея на мадам Тюсо, а 100милиона загиват в двете световни войни, в руската революция и поредицата от регионални сблъсъци. Следва Студената война. Това е апогеят на Съветска Русия - западната й граница достига до сърцето на Европа. След краха на СССР с Договора от Маастрихт е основан модерният Европейски съюз. Той обещава нещо уникално, което Римската империя, Карл Велики, Наполеон и Хитлер не успяват да сторят - да обединят Европа. И то без кръв. На дневен ред е интеграцията й. Няма спор, че идеята е красива.

Спорното е - доколко е реална? Да си икономически богат, но слаб във военно отношение, е опасна комбинация - това е първата взривоопасна точка. Според автора днес съществуват 4 Евросъюза - германските държави /Германия и Австрия/, Северна Европа, Средиземноморският регион и страните от Източна Европа. В тази връзка френският президент Франсоа Оланд казва: "Какво е Франция - северноевропейска машина за износ или средиземноморска зависима икономика, затънала в дългове? Тя е и двете." Неразрешените от векове национални и религиозни конфликти са друг аспект на проблема. Най-горещата зона в момента е Украйна. Тя избухва през 2014 г. - точно 100 години след началото на Първата световна война. Какво означава тази странна симетрия? Какво ни нашепва историята? Или е случайност без значение? Джордж Фридман търси отговора именно на тези въпроси.

Езерото на водните кончета крие тайни

11-годишната Тали получава стипендия за "Делдертън", пансион в английската провинция с доста прогресивни възгледи за обучението. Тали никак не иска да се разделя с баща си, но заради избухналата война родният й Лондон вече не е безопасен. Тя заминава с нежелание, защото все още не знае, че училището е истински рай и там бързо ще намери своето място сред интересните съученици и приятно ексцентричните преподаватели.
От прожекция в киното в близкото до пансиона градче Тали научава за (въображаемото) кралство Бергания, чийто монарх се е опълчил на Хитлер и отказал на войските му да преминат през страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай