Нов роман на Троянов вече и на български

Нов роман на Троянов вече и на български | StandartNews.com

Новата книга на Илия Троянов „Власт и съпротива" ще излезе и на български, след като първо се появи на немския пазар. Тя излиза у нас през септември със знака на "Сиела" - преводът е на Любомир Илиев. "Власт и съпротива" се превърна в литературно събитие в Германия - бе номинирана за номер едно за 2015-та, попадайки сред 20-те избрани от 167 произведения от Швейцария, Австрия и Германия. Историята е отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на социализма в България. Оплетени са различни сюжети, като водещ между тях е сблъсъкът между противник на режима и кадровик от тайните служби. Властта в лицето на Методи се среща с Константин - бивш съученик и бунтар, опитал се за взриви статуята на Сталин.

Троянов е използвал документи и множество свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от ДС.
„Троянов е „събирач на съдби" от комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите", пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Безмилостен роман, който се осмелява да говори директно и рязко за един режим през гласовете на две радикално различни фигури от двете страни. "Това е остро писане - глас от карцера на българското премълчано", казва Георги Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай