Норвежка литературна сензация идва за премиера

Норвежка литературна сензация идва за премиера | StandartNews.com

Хелга Флатлан, един от новите литературни гласове на Европа, пристига в България. Талантливата писателка, смятана за сензация в родната й Норвегия, ще представи тук дебютния си бестселър "Остани, ако можеш. Замини, ако трябва" (ИК "Персей"). Премиерата на романа е утре от 18 ч. в книжарница "Хеликон България" на бул. "Цар Освободител" № 4. На 8 юли авторката ще се срещне с читателите в Ловеч, след което ще посети Троян, Велико Търново и Пловдив.


Романът е за бунта на четирима младежи срещу идиличния, спокоен и сигурен свят, в който живеят. Дълбоко в сърцата им са скрити потулени тайни, плахи чувства и неизказани мечти. Но те си мислят, че са отегчени от живота, без наистина да са се сблъскали с него. Затова бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински. Но дали няма тази тяхна крачка да бъде последна, а животът им да се превърне в трагедия? Историята е разказана от четири гледни точки. Две са на възмъжаващите младежи, чиято трагедия се разкрива постепенно пред нас, третата е на майката на един от тях, а четвъртата - на съседа, пред очите на който се разгръща тази история.


"Моето поколение е отегчено от живота, без да се е сблъскало с него. За мнозина войната например е нещо като да вземеш раница и да отидеш в Тайланд. Затова и героите ми, въпреки че са надарени и умни, предприемат на практика необмислени действия. Исках да покажа колко важни са нашите избори", казва 30-годишната писателка, на която критиката предрича световна кариера.


Още като студентка по норвежка филология Флатлан прави силно впечатление с първата си поява на литературната сцена. Успехът на "Остани, ако можеш. Замини, ако трябва", вдъхновява Флатлан да създаде и два романа като негова продължение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай