Номинираха Илия Троянов за ЧРД

Номинираха Илия Троянов за ЧРД  | StandartNews.com

Новата му книга "Власт и съпротива" може би ще стане роман номер едно на годината в Германия

В навечерието на 50-ия си рожден ден на 23 август писателят и преводач Илия Троянов бе зарадван с блага вест. Новата му книга "Власт и съпротива" е номинирана за най-добър немскоезичен роман за 2015-та, съобщава stern.de. Творбата е селектирана с още 19 други произведения от 167 нови заглавия от Германия, Австрия и Швейцария. Тя разказва за сблъсъка между противник на комунистическия режим и кариерист от тайните служби в България. На 16 септември романите ще бъдат редуцирани до 6. Победителят ще стане ясен на 12 октомври, когато ще бъде награден преди откриването на Франкфуртския панаир на книгата.

През 2006-а "Събирачът на светове", първият роман на Троянов, стигна до топ 5 в класацията на Германия. По него е и едноименният филм на Стефан Командарев.

През 1989-та Троянов се завръща за първи път в България след напускането на семейството му през 1971-ва. Прави сериозни изследвания върху българския преход и през 1999 г. издава в Германия книгата "Кучешки живот". На български освен нея са преведени почти всичките му книги, сред които са "По пътя на Ганг", "Номад на четири континента", "Щурият глобус", "Ледовете се топят". Троянов е автор и на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България: "Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои". Десетки са литературните му награди в Германия и по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай