Немска кримка води до пристрастяване

Немска кримка води до пристрастяване | StandartNews.com

Сравняват авторката Нойхаус с Гришам

Главният комисар Оливър фон Боденщайн и неговият колега Пиа Кирххоф разследват заплетен криминален случай. Открити са два трупа, а причината за смъртта на пръв поглед е самоубийство. Главният прокурор на Франкфурт, доктор Йоахим Харденбах, се е прострелял с ловна пушка, а под кулата в Келкхайм е намерена мъртва млада жена. По-подробният оглед на криминалистите обаче им подсказва, че са се натъкнали на хладнокръвно планирано убийство. Разследването ги отвежда до шикозната конна база "Гут Валдхоф", където е работела втората жертва - фаталната красавица Изабел Керстнер. Мъртвата съпруга на ветеринаря приживе е била всичко друго, но не и обичана жена. Ценяла е само лукса и богатството - все неща, които съпругът не е можел да осигури. И Изабел е получавала желаното от всеки друг. Няма съмнение, че мотивът на убиеца е ревност, а заподозрените са много: съпругът рогоносец, многобройните любовници, наранените им съпруги, измамените купувачи, та дори собственото семейство. В хода на разследването наяве излизат тайни видеозаписи на компрометиращи срещи на Изабел с известни личности, включително и с главния прокурор Йоахим Харденбах, семейните проблеми на служителите на конната база, опити за изнудване, измами и корупционни схеми, дори престъпления с трафик на хора.

Вестник "Ню Йорк Таймс" определя книгата като "разтърсващо криминале", сравнимо с творбите на Джон Гришам, а "Зюддойче Цайтунг" предупреждава почитателите на криминалния жанр, че "съществува опасност от пристрастяване".

Авторката признава, че първоначално романът "Убийството на мистериозната жена" не е бил замислен за криминале, а историята в книгата се развива в измислена от нея местност. Точно преди отпечатването на романа обаче Неле Нойхаус решава, че ще е много по-интересно, ако действието се развива в града, където живее - Таунус. Според нея читателите не искат да четат полицейски доклади, те искат романи с истински герои, от плът и кръв. Така се ражда идеята за комисарския тандем Оливър фон Боденщайн и Пиа Кирххоф, чрез който Нойхаус създава вълнуващите си сюжети.

Типично за стила на авторката, историята не се свежда само да разрешаването на конкретния случай, а следва няколко сюжетни линии, като важна роля играят второстепенните герои, всеки от които по някакъв начин участва в събитията, довели до убийството. За разлика от други персонажи от популярни криминални романи харизматичното детективско дуо Кирххоф - Боденщайн води почти нормален начин на живот. Комисарите имат семейство, приятели, домашни любимци, за които да се грижат, домакинска работа, която да свършат. Всичко това на фона на едно нормално градче, разтърсено от редица престъпления. Неслучайно местната полиция, шегувайки се, споделя на авторката: "Неле, ако наистина имаше толкова много престъпления в Таунус, колкото има в книгите ти, тогава щеше да се наложи да наемем поне още 10 човека."

За Неле Нойхаус

Неле Нойхаус е родена през 1967 г. в Мюнстер, Германия. Следва право, история и немска филология. Преди да се отдаде изцяло на писателска кариера, Нойхаус работи в рекламна агенция. През юни 2010 г., само 3 дни след издаването на криминалния роман "Снежанка трябва да умре", книгата влиза в топ 20 на бестселърите на сп. "Шпигел" и оттогава е сред най-продаваните книги в класациите на Amazon.com.

Криминалната поредица за комисарското дуо Оливър фон Боденщайн и Пиа Кирххоф, която първоначално Неле Нойхаус издава самостоятелно, превръща писателката в един от най-четените автори на криминалета в Германия. "Убийството на мистериозната жена" е първата книга от хитовата поредица, от която до януари 2013 г. в Германия са продадени над 580 000 екземпляра. Всички романи за комисарите Боденщайн и Кирххоф са включени в листа с бестселъри на сп. "Шпигел" в категорията на 15-те най-продавани романа през септември 2011 г., а общият им тираж до 2013 г. е 4,2 милиона. До момента правата върху книгите са продадени в над 20 страни, сред които Италия, Франция, Испания, Холандия, Корея, Русия, Бразилия и САЩ. През изминалата година по книгата "Убийството на мистериозната жена" бе заснет и филм за ZDF с участието на Фелиситас Уол и Тим Бергман в главните роли. Малка роля е отредена и за авторката.

Неле Нойхаус основава фондация, носеща името й (Nele Neuhaus Stiftung), която се ангажира с конкретни социални проблеми. Основната дейност на фондацията е насочена към стимулиране на четенето при подрастващите. Нойхаус отделя по-голямата част от приходите си от книгите за каузата си, като през 2011 г. прехвърля 90% от всички приходи от продажби в капитала на фондацията.

Понастоящем авторката живее заедно с приятеля си и своето куче в Таунус.

Научете повече за автора и книгата на http://www.neleneuhaus.de/.

Писма пълни с любов

Март 1912: 24-годишната Елспет Дън - поетеса, наскоро издала стихосбирка - никога не е напускала дома си на отдалечения шотландски остров Скай. Ето защо е толкова учудена, когато получава първото си писмо от фен. То е написано от студента Дейвид Греъм и е изпратено от далечна Америка. Двамата започват размяна на писма, споделят любимите си книги, най-невероятните си мечти и най-дълбоките си тайни. Тяхната кореспонденция прераства в приятелство и постепенно в любов. Но когато Първата световна война поглъща Европа и Дейвид се записва като доброволец сред лекарите на Западния фронт, Елспет може само да го чака в Скай и да се моли за неговото оцеляване.

Юни 1940: В началото на Втората световна война дъщерята на Елспет, Маргарет, се влюбва в пилот от военновъздушните сили. Майка й я предупреждава да не търси любов по време на война - предупреждение, което Маргарет не разбира. Но когато бомба улучва къщата и отприщва дъжд от писма, до този момент скрити в стената, Елспет изчезва. Едно-единствено писмо остава като диря, подсказваща къде е...

Победителите не пишат история
/Корицата на "Вътрешен кръг"/

Бийчър Уайт прекарва живота си, работейки със стари книги и документи в Националния архив на САЩ. Въобразява си, че докосва историята, но всъщност заравя глава в нея, уплашен от собственото си бъдеще.

Случайна среща с гимназиалната му любов и откриването на двестагодишен речник, който може би съдържа закодирано послание, разбиват скучното му битие и го принуждават да се впусне в преследване на котка и мишка с най-могъщия човек на планетата.

Скоро Бийчър ще научи, че историята не се пише от победителите. Тя се пише от всеки и е пъзел от факти и противоречиви източници. А Бийчър трябва да подреди пъзела. Залогът е собственият му живот.

Трима провалят операция "Дракон"

Далайла Таха, секретарката на Арве Ферен, ръководителя на крупна хуманитарна организация, изчезва безследно от Судан.

В Норвегия от затвора е освободен финансистът Йоаким Жаклин. Полицията следи всяка негова стъпка, непознати мъже го подслушват със супермодерна апаратура, а журналисти искат да разберат защо е предпочел да отиде в затвора, но да мълчи по време на съдебния процес по обвинение в крупни финансови престъпления и подкупи на правителствени служители в чужбина. Той обаче сега иска само едно - да си върне сина, който се е отчуждил от него през времето, прекарано в затвора.

Междувременно високо в политическата власт един министър се кани да приема поздравления за добре свършената си работа по време на кризисна ситуация в чужбина, ала това, което не му дава мира, е мисълта: Никой не бива да разбере за операция "Дракон".

Но Далайла, Йоаким и едно петнадесетгодишно момче, в чиито ръце попада дипломатическо куфарче с особено важна и компрометираща информация, са на път да променят всичко...

По следите на Шерлок Холмс и Арсен Люпен

Кой е по-добър детектив - Арсен Люпен или Шерлок Холмс? Чий метод за разкриване на загадки и по-успешен - дедуктивният на Шерлок или аналитичният на Огюст Дюпен? Отговорите на тези въпроси могат да се открият в крими колекцията на издателство "Милениум" "Златни криминални разкази и романи". В нея са събрани най-добрите произведения на класиците Едгар Алан По, Артър Конан Дойл, Морис Льоблан, Уилки Колинс и Гастон Льору.

Шерлок Холмс разбулва загадки в книгата "Палецът на инженера", в която са събрани разказите "Знатният клиент", "Аби Грейндж", "Гръцкият преводач", "Палецът на инженера" и "Сакатият".

Моля, едно филе от камбала

"Филе от камбала" е колекция от разкази, които ще ни понесат първо към Корфу, където целокупното Дарълово семейство спретва на майка си незабравим рожден ден, после към Камерун, където канените за вечеря гости ще бъдат, меко казано, изненадани от доста неканени. А в кроткия морски курорт Борнмът на английското крайбрежие ще се срещнем с очарователната Урсула, царицата на светските гафове.

Джералд Даръл (1925-1995) е уважаван в цял свят писател и естествоизпитател, роден в Индия, известен като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай